fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas

Donja Gradina: U petak obeležavanje 75-godišnjice genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Preživeli logoraši, kojih je sve manje, pamte ustaške zločine

Donja Gradina
Donja Gradina

Nijedno srpsko čeljade pod kapom nebeskom nikada ne sme zaboraviti kakav su užas preživeli njihovi sunarodnici i nesrećni preci u zloglasnom logoru Nezavisne Države Hrvatske, Jasenovcu. Tako kaže svaki jasenovački stradalnik, kojih je sve manje među živima.

Preživeli logoraši i danas se sa suzama u očima sećaju svirepih ustaških zločina. Samo retki uspeli su da prežive najmonstruoznije načine likvidacije pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, o čemu svedoče kazani kao ostaci stravične fabrike sapuna pravljenog od delova ljudskog tela, „Topola užasa“, ali i 105 masovnih grobnica u Donjoj Gradini.

Ni sedam decenija nakon stravičnih jasenovačkih zločina, počinjenih pod okriljem zloglasne NDH, zdrav razum ne može da razume monstruoznu ustašku ideologiju koja, nažalost, u susednoj Hrvatskoj i danas ima mnogo poklonika.

U ovom zloglasnom logoru tokom Drugog svetskog rata na najstravičnije načine ubijeno je 700.000 ljudi, među njima 500. 000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista i 20.000 nejake dece.

Pod Kozarom, skoro da nema srpske kuće koja u ono vreme ustaških zločina nije bila zavijena u crno. Kolike su bile razmere stradanja, potvrđuje podatak da je ubijeno čak 54 odsto stanovništva potkozarske opštine Kozarska Dubica.

Monstruozni zločini imali su samo jedan cilj – istrebljenje Srba, Jevreja i Roma sa ovih prostora. Sistem jasenovačkih logora, u svetu jedinstven po strahotama, jedini je imao logor za decu.

U cilju očuvanja istine od zaborava, u Javnoj ustanovi Spomen-područje „Donja Gradina“ ove godine pokrenuli su inicijativu za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i brojnih dokumenata iz tog vremena. Nisu očekivali da će odziv biti više nego ogroman.

BESPLATAN PREVOZ
BANjALUKA – Grad Banjaluka obezbedio je besplatan prevoz građana do Spomen-područja „Donja Gradina“, povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Autobusi će krenuti sa stare autobuske stanice u Vidovdanskoj ulici u petak, 19. avgusta, u 16.00, dok je povratak predviđen po završetku manifestacije.

– Na našu adresu stiglo je na stotine fotografija, dopisnih karata, brojnih predmeta i dokumenata koji svedoče o zverskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Svedočanstva su istorijski dokaz stradanja, a mi želimo da žrtve ponovo dobiju ime i prezime. Znamo da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam ih poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju, i svi koji poseduju dokumente ili fotografije žrtava mogu nam se javiti – kaže direktorka Spomen-područja „Donja Gradina“ Tanja Tuleković.

CENTRALNA MANIFESTACIJA

U Spomen-području „Donja Gradina“ kod Kozarske Dubice u petak, 19. avgusta, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije zajednički će organizovati centralnu manifestaciju povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac. Predviđeno je da okupljanje počne u 19 časova kod „Topole užasa“, dok je za 20 časova zakazan čas istorije. Posetiocima će se obratiti predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Paljenjem sveća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora oko 21 čas biće završena manifestacija. Ovim povodom, u Banjaluci će u petak u devet časova biti služena sveta liturgija u Hramu Svetog Hrista Spasitelja.

Autor: Gordana VILA

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Besplatan prevoz do Donje Gradine

Sjećanje na žrtve jasenovačkog logora

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Neoborivi dokazi o genocidu u NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Istina je gospodnja sila koja nas stiti od satanista zato je moiramo uvek koristiti da damo moc buducim generacijama da se pamcenjem stite zauvek!Veselin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: