fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dođite do Šaranove jame 01. jula 2023, jer nismo zaboravili

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, povodom osamdeset i druge godišnjice od početka Pokolja, biće obilježen „Dan sjećanja na Jadovno 1941 – 2023.“ Bez obzira što se ovo stratište danas nalazi van granica Srbije i Srpske, smatramo našom dužnošću da njegujemo kulturu sjećanja i pamćenja na naše stradalnike, bez obzira gdje su postradali.

Stazom Jadovničkom; FOTO: Jadovno 1941. / Nikola Zajc

U subotu 01. jula 2023, nad Šaranovom jamom na Velebitu, četrnaestu godinu za redom, sa početkom u 11 časova, biće služen parastos za ne manje od 38.010 pravoslavnih Srba, pobijenih u kompleksu logora smrti NDH, Gospić – Jadovno – Pag u periodu od 11. aprila 1941. do 20. avgusta 1941.

FOTO: Jadovno 1941; Spomenik kod Šaranove jame. Snimljeno dronom.


Nakon parastosa, uputićemo se u pravcu Smiljana, prema crkvi Sv. Petra i Pavla. 

Nastavićemo prema Korenici i mjestu Prijeboj gdje će kod Prijebojske jame biti služen parastos pravoslavnim Srbima, ubijenim, bačenim u tu jamu. Ta jama je evidentirana od strane pokojnog istoričara dr Đure Zatezala ali je Jadovničane do jame, čija tačna lokacija nije bila poznata, odveo sada već pokojni blaženopočivši Otac Dalibor Tanasić. Uz samu jamu, Jadovničani su 2019. godine postavili i osveštali Časni krst.

U toku programa obilježavanja Dana sjećanja, svoje stihove će govoriti Đurđica Dragaš i Olivera Šekularac.

Jama Golubnjača kod Prijeboja, kotar Korenica. Nazivaju je još i Prijebojska jama ili Volaševa jama. FOTO: Jadovno 1941. / D. Bastašić


Posluženje za učesnike Sabranja će biti organizovano kod crkve Sv. Petra i Pavla u Ličkom Petrovom Selu.

Odatle slijedi povratak kućama.

Udruženje Jadovno 1941, učestvuje uz Eparhiju gornjokarlovačku kao suorganizator molitvenog okupljanja uz angažovanje svojih ljudskih i tehničkih kapaciteta.

Za učesnike iz R. Srpske, biće obezbjeđen besplatan prevoz autobusima ali zbog ograničenog budžeta i troškova finansiranja, molimo sve one koji mogu pomoći, da to i učine.

Molitveno sabranje na Velebitu je prijavljeno i odobreno od strane policijskih stanica Gospić i Korenica, čiji će radnici obezbjeđivati skup.

-Zainteresovani za put sa područja Banje Luke, treba da se jave na tel.: +387 65 511 130 ili putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com .

-Zainteresovani za put sa područja Gradiške, Knežice, Kozarske Dubice, Prijedora i Novog Grada, treba da se jave na broj telefona organizatora puta, Slavice Drvenice: +387 65 964 433 ili putem elektronske pošte: drvenica.slavica@gmail.com

-Još uvijek nije izvjesno da ćemo zbog visokih troškova prevoza, put sa područja Beograda i Novog Sada moći organizovati autobusima. Zainteresovani imaju mogućnost da se sami organizuju za prevoz vlastitim automobilima uz podjelu troškova goriva i putarina. 

Svakako, podatke o vozilu (tip vozila i broj reg. tabli) i vozaču (ime, prezime, broj putne isprave i gdje je izdata) treba dostaviti putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com ili Viber porukom na tel. broj +387 65 511 130.

-Zainteresovani za put sa ostalih područja, mogu da se jave na broj telefona udruženja Jadovno 1941. u Srpskoj: +387 65 511 130 ili putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com radi koordinacije plana putovanja.


Kako u vlastitom aranžmanu doći iz pravca Beograda ili Banjaluke? Kojim putem od Gospića do spomenika kod Šaranove jame, mjesta okupljanja?

Pogledajte karte:

Pođimo na Jadovno, jer nismo zaboravili!

Dušan J. Bastašić, predsjednik UG Jadovno 1941. Banja Luka


Ovako je bilo prošle godine na obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2022.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: