fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DODIK: SPOMENIK PRINCIPU – SIMBOL SRPSKE BORBE ZA SLOBODU

Spomenik Gavrilu Principu u Beogradu

Spomenik Gavrilu Principu u Beogradu


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da spomenik Gavrilu Principu, koji je otkriven u Beogradu, predstavlja više od simbola onoga što se desilo prije 101 godinu – simbol današnje borbe Srba za slobodu i srpskog jedinstva.

„Ovdje žive Srbi – narod koji je mogao u svojoj istoriji da napravi dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku, Srbi koji žele mir, slobodu, ali isto tako vama poručuju da ne želimo da budemo potlačeni u novim savremenim uslovima. Želimo da gradimo partnerstvo i želimo mir svima“, rekao je Dodik sinoć na svečanosti otkrivanja spomenika.

Predsjednik Srpske poručio je da Srbi danas nemaju tenkove na svojim granicama, nemaju avione na nebu iznad njih, kao ni sablje koje su nekad bile na ovim prostorima, ali da imaju različite vrste pritisaka.

„Zato se mora razumjeti da ono što danas rade rukovodstva i svi mi zajedno, upravo predstavlja borbu za slobodu“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je ključna riječ u istoriji srpskog naroda bila sloboda i da je ta riječ okupila najbolje sinove srpskog naroda da se bore za svoju slobodu kao što su to radili i drugi narodi.

„Upravo je borba za slobodu učinila da Gavrilo Princip, koji je imao nešto manje od 18 godina, žrtvuje život za slobodu. To samo govori o istinskim zahtjevima koje čovjek postavi sam sebi da bi dao život. To je uradio i nije razmišljao na drugi način, a `veliki` i onda i sada i uvijek gledaju samo kako da iz događaja izvuku maksimalnu korist, a da kazne druge“, rekao je Dodik.

On je naglasio da se samo Srbima bukvalno iznova osporava pravo na slobodu, te da se Srbiji pokušava nametnuti jedna druga istina.

Dodik je istakao da je potrebno odbaciti sve te silne napade i u tom kontekstu je pomenuo Veliku Britaniju i njenu rezoluciju o Srebrenici.

On je istakao da Britanci nikada nisu bili na strani Srba i da su odgovorni zato što je Otomansko carstvo ostalo na Balkanu neopravdano dugo.

Prema njegovim riječima, Britanci su u Republiku Srpsku poslali (visokog predstavnika u BiH) Pedija Ešdauna koji je devastirao slobodu Srpske uspostavljenu Dejtonskim sporazumom.

„On je pokušao da uradi isto što je i (Benjamin) Kalaj radio još za vrijeme Gavrila Principa – da nas napravi `Bosancima`, ako ne može to onda `bosanskim Srbima`, a ako ne može ni to onda dajte `bosanski jezik`…“, rekao je Dodik i napomenuo da su to isto htjeli i mnogi drugi visoki predstavnici u BiH.

Dodik je podsjetio da i posljednja rezolucija o Srebrenici opet stiže od Britanaca i zamjerio što se u toj rezoluciji govori o bošnjačkim žrtvama.

„Zašto je teško reći da je Srebrenica mjesto kontinuiranog zločina od 1992. do 1995. godine i da je u tom zločinu, počinjenom nad čovjekom bez obzira na vjeroispovijest, ubijen ogroman broj ljudi“, upitao je Dodik.

On je pitao zašto se izdvaja jedan događaj, ocijenivši da se možda pokušavaju opravdati za bombardovanje Srba.

„Zašto hoćete da kažete da je tamo postojao samo jedan juli – 1995. i nijedan više? Šta je sa Zalazjem i mnogim drugim selima, šta je sa činjenicom da ste formirali zaštićenu zonu Srebrenica iz koje je izlazio Naser Orić koga ste ponovo pustili“, pita predsjednik Republike Srpske.

On pita i ko je u tom vremenu pobio više od 3.500 Srba i u čemu je razlika između srpskih žrtava, ubijanih od 1992. do 1995. i bošnjačkih žrtava iz jula 1995. godine.

Dodik je poručio da zbog svega toga Srbi moraju da budu jedinstveni i zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću što brane srpske pozicije kada je riječ o novom sramnom britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

„Kažu nam da nemamo pravo ni na šta. Da oni imaju referendume i statuse, a mi nemamo, da neki dio nas ima pravo da se odvoji i proglasi navodnu republiku, a mi nemamo“, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ipak imao pravo, bez obzira šta joj govorili, i to će afirmisati borbom za svoj status.

Dodik je ponovio da se u Sarajevu i dalje primjenjuju metode za Srbe iz vremena od prije Gavrila Principa.

„I danas sud u Sarajevu sudi samo Srbima. Sarajevo je prokleto mjesto srpskog života, Sarajevo koje nikada nije bilo mjesto iz kojeg su Srbi mogli da dobiju nešto korisno“, rekao je Dodik.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SPOMENIK GAVRILU PRINCIPU U BEOGRADU – Jadovno 1941.

Ličnost 2014. godine: Gavrilo Princip – Jadovno 1941.

Za koga je Gavrilo Princip terorista? – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: