fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ДОДИК: СПОМЕНИК ПРИНЦИПУ – СИМБОЛ СРПСКЕ БОРБЕ ЗА СЛОБОДУ

Споменик Гаврилу Принципу у Београду

Споменик Гаврилу Принципу у Београду


Предсjедник Републике Српске Милорад Додик изjавио jе да споменик Гаврилу Принципу, коjи jе откривен у Београду, представља више од симбола онога што се десило приjе 101 годину – симбол данашње борбе Срба за слободу и српског jединства.

„Овдjе живе Срби – народ коjи jе могао у своjоj историjи да направи двиjе државе – Србиjу и Републику Српску, Срби коjи желе мир, слободу, али исто тако вама поручуjу да не желимо да будемо потлачени у новим савременим условима. Желимо да градимо партнерство и желимо мир свима“, рекао jе Додик синоћ на свечаности откривања споменика.

Предсjедник Српске поручио jе да Срби данас немаjу тенкове на своjим границама, немаjу авионе на небу изнад њих, као ни сабље коjе су некад биле на овим просторима, али да имаjу различите врсте притисака.

„Зато се мора разумjети да оно што данас раде руководства и сви ми заjедно, управо представља борбу за слободу“, истакао jе Додик.

Он jе нагласио да jе кључна риjеч у историjи српског народа била слобода и да jе та риjеч окупила наjбоље синове српског народа да се боре за своjу слободу као што су то радили и други народи.

„Управо jе борба за слободу учинила да Гаврило Принцип, коjи jе имао нешто мање од 18 година, жртвуjе живот за слободу. То само говори о истинским захтjевима коjе човjек постави сам себи да би дао живот. То jе урадио и ниjе размишљао на други начин, а `велики` и онда и сада и увиjек гледаjу само како да из догађаjа извуку максималну корист, а да казне друге“, рекао jе Додик.

Он jе нагласио да се само Србима буквално изнова оспорава право на слободу, те да се Србиjи покушава наметнути jедна друга истина.

Додик jе истакао да jе потребно одбацити све те силне нападе и у том контексту jе поменуо Велику Британиjу и њену резолуциjу о Сребреници.

Он jе истакао да Британци никада нису били на страни Срба и да су одговорни зато што jе Отоманско царство остало на Балкану неоправдано дуго.

Према његовим риjечима, Британци су у Републику Српску послали (високог представника у БиХ) Педиjа Ешдауна коjи jе девастирао слободу Српске успостављену Деjтонским споразумом.

„Он jе покушао да уради исто што jе и (Бењамин) Калаj радио jош за вриjеме Гаврила Принципа – да нас направи `Босанцима`, ако не може то онда `босанским Србима`, а ако не може ни то онда даjте `босански jезик`…“, рекао jе Додик и напоменуо да су то исто хтjели и многи други високи представници у БиХ.

Додик jе подсjетио да и посљедња резолуциjа о Сребреници опет стиже од Британаца и замjерио што се у тоj резолуциjи говори о бошњачким жртвама.

„Зашто jе тешко рећи да jе Сребреница мjесто континуираног злочина од 1992. до 1995. године и да jе у том злочину, почињеном над човjеком без обзира на вjероисповиjест, убиjен огроман броj људи“, упитао jе Додик.

Он jе питао зашто се издваjа jедан догађаj, оциjенивши да се можда покушаваjу оправдати за бомбардовање Срба.

„Зашто хоћете да кажете да jе тамо постоjао само jедан jули – 1995. и ниjедан више? Шта jе са Залазjем и многим другим селима, шта jе са чињеницом да сте формирали заштићену зону Сребреница из коjе jе излазио Насер Орић кога сте поново пустили“, пита предсjедник Републике Српске.

Он пита и ко jе у том времену побио више од 3.500 Срба и у чему jе разлика између српских жртава, убиjаних од 1992. до 1995. и бошњачких жртава из jула 1995. године.

Додик jе поручио да због свега тога Срби мораjу да буду jединствени и захвалио предсjеднику и премиjеру Србиjе Томиславу Николићу и Александру Вучићу што бране српске позициjе када jе риjеч о новом срамном британском приjедлогу резолуциjе о Сребреници.

„Кажу нам да немамо право ни на шта. Да они имаjу референдуме и статусе, а ми немамо, да неки дио нас има право да се одвоjи и прогласи наводну републику, а ми немамо“, рекао jе Додик.

Он jе поручио да Република Српска ипак имао право, без обзира шта jоj говорили, и то ће афирмисати борбом за своj статус.

Додик jе поновио да се у Сараjеву и даље примjењуjу методе за Србе из времена од приjе Гаврила Принципа.

„И данас суд у Сараjеву суди само Србима. Сараjево jе проклето мjесто српског живота, Сараjево коjе никада ниjе било мjесто из коjег су Срби могли да добиjу нешто корисно“, рекао jе Додик.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

СПОМЕНИК ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ У БЕОГРАДУ – Jadovno 1941.

Личност 2014. године: Гаврило Принцип – Jadovno 1941.

За кога jе Гаврило Принцип терориста? – Jadovno 1941.

Први свjетски рат – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: