fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ђорђе Ивковић: „ОЛУЈА“ – две деценије америчке лажи

Колона избјеглих Срба из Хрватске
Колона избјеглих Срба из Хрватске

У Хагу је просута утроба Западној цивилизацији. Весели мародери се добро осећају.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон сматра да је тај суд „стекао заслужену репутацију независне, правичне и непристрасне институције“, чију правичност потврђују и ослобађајуће пресуде хрватским генералима за злочине у „Олуји“.

Утом се јавио и први амерички амбасадор у другој Ендехазији, Питер Галбрајт, откривши коначну истину да „Олуја“ беше освета за „Сребреницу“. Ништа више од тога, али ни мање. Вели Галбрајт: „Да Ратко Младић, тај брутални кољач, тај безобзирни, луди убица, да он није наредио Сребреницу, ми не бисмо дозволили пад Крајине…“

Због Младића, „бруталног кољача, безобзирног и лудог убице“, Америка је дозволила Хрватима да буду нежни кољачи, обзирне и нормалне убице.

Вратићемо се на Галбрајтову коначну истину, након што се присетимо свих ранијих његових коначних истина.

Овако је говорио Галбрајт:

2001:
ГАЛБРАЈТ: САД СЕ НИСУ ЈАКО УСПРОТИВИЛЕ „ОЛУЈИ“ И „БЉЕСКУ“

Америцки амбасадор у Хрватској у време акција Хрватске војске „Олуја“ и „Бљесак“ 1995. године Питер Галбрајт изјавио је да САД нису одобриле те акције, али им се нису ни „јако успротивиле“…

2004:
Галбрајт: „Олуја“ огромна трагедија: „И ја и САД покушавали смо да постигнемо мирно решење до последњег тренутка. ..“

2007:
Галбрајт: Хрватски злочини у Олуји

Бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт каже да су хрватске снаге одговорне за злочине после акције Олуја 1995. „У случају Олује, хрватске су снаге биле те које су пљачкале, палиле и убијале…“

Он је одбио да одговори на питање да ли се радило о заједничком злочиначком подухвату у циљу прогона читавог српског становништва, како је то окарактерисано у хашкој оптужници против хрватских генерала Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака, и оценио да одговор на то питање треба препустити Хашком суду, који ће пресуду донети на темељу доказа.

2008:
Галбрајт: Планирано уклањање Срба

Бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је пред судом у Хагу да је уклањање Срба из Книнске крајине била намера хрватских власти у акцији „Олуја“.

„Када су Срби једном отишли, Туђман више није желео да се врате“, навео је сведок, указујући да је Хрватска донела законске мере које су повратак онемогућавале.

„Систематско уништавање Крајине било је наређено или дозвољено – а у сваком случају, то је била намера хрватских власти. Верујем да је то била намерна политика власти у Загребу“, навео је Галбрајт.

Амбасадор Галбрајт изјавио је, као сведок оптужбе, да председник Туђман, током њихових бројних сусрета пре Олује, није скривао да крајишке Србе сматра „стратешком претњом“ за Хрватску.

Његов саветник Хрвоје Шаринић једном је Србе назвао „раком на трбуху Хрватске“, напоменуо је амерички дипломата.

Сведок је потврдио и да је Туђман говорио да у Хрватској може остати до 10 одсто Срба и да у Книнску крајину ваља населити Хрвате из дијаспоре.

Галбрајт је, током исказа, изразио жаљење због тога што је на суђењу Слободану Милошевићу пред Трибуналом изјавио да током Олује није било етничког чишћења.

Тврдио је да је то било „техничко објашњење“ зато што су Срби напустили Книн пре него што су у град ушле хрватске снаге.

„Технички гледано, не можете етнички очистити некога ко није ту, што не значи да се то не би и десило“, рекао је Галбрајт, уз напомену да није намеравао да оправдава деловање хрватске војске.

2011:
Галбрајт: САД нису одобриле „Олују“

Загреб — Први амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је да САД нису дале одобрење за акцију Олуја.

2012:
„Олују смо им дали због Сребренице“

Први амбасадор САД у Загребу Питер Галбрајт каже да Америка не би дозволила Хрватима да изведу „Олују“ да Ратко Младић није претходно наредио Сребреницу.

Галбрајт каже да није изненађен ослобађајућом пресудом хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

„Да Ратко Младић, тај брутални кољач, тај безобзирни, луди убица, да он није наредио Сребреницу, ми не бисмо дозволили пад Крајине. Не бисмо дали зелено светло Хрватима за операцију ‘Олуја’“

„Да се Хрвати нису понашали у Крајини онако како су се понашали, да нису чинили злочине, убијали цивиле и палили њихове куће, можда би пала и Бањалука. Вероватно би имали нашу прећутну дозволу да наставе са војном акцијом“, казао је он.

„Правда би стигла и Туђмана, да је био жив. Убеђен сам да би га Трибунал осудио“

2015:

„Упркос ембаргу УН, председник Клинтон ми је рекао да поручим Туђману да ми нећемо приговарати буду ли друге земље босанским властима слале оружје преко Хрватске. То допремање оружја почело је мењати односе снага на терену, а као резултат тога генерал босанских Срба Ратко Младић је хтео што пре да ’почисти’ енклаве укључујући Сребреницу и Бихаћ“, наводи Галбрајт.

Галбрајт након тога истиче да се консултовао са Вашингтоном и упозорио их да би војна акција могла да значи проширивање рата.

„Иако ми је Шушак рекао да планира да Хрватска отвори пролаз према Бихаћу преко Слуња, знао сам да Хрватска планира вратити целу Крајину. У мојим порукама Вашингтону објаснио сам да ће ово довести до одласка већине Срба, али да би у ’хијерархији од лошег ка горем“ било горе да Младић заузме Бихаћ. Он је сам поубијао осам хиљада мушкараца и младића у Сребреници. Ако буде клао људе једнаким интензитетом у Бихаћу, можемо очекивати 40.000 мртвих и бежање свих осталих. Осим тога, Срби су били ти који су испровоцирали хрватски одговор нападом на Бихаћ“, пише бивши амбасадор САД у Хрватској.

„Бога се не боји, људи се не стиди“. Као што се види, и Америка и Галбрајт су све знали, све видели. Шта је геноцид ако није хрватски (поновљени) геноцид у Крајини, о коме је и сам Галбрајт сведочио?

После вишекратног ускакања самом себи у стомак у погледу америчког „ангажмана“ на страни усташа, те „задовољења правде“, у својој последњој изјави Питер Галбрајт се успентрао на Монт Еверест лажи. Нема даље и нема ништа вишље што се у лагању може освојити.

Без обзира што су знали за дуго спремање Туђмана и нове НДХ за коначно решење српског питања, САД су их наоружале, обучиле, припремиле, направиле планове. На крају су и авијацијом припомогли, да случајно усташе не оману у „предузећу“.

Изгледа да су Американци били видовити у погледу „Сребренице“. Но, само изгледа. Увек има неко али које лажовима срећу квари. Пре Сребренице „догодио“ се „Бљесак“ – истребљење Срба из Западне Славоније. И? Изгледа да у случају „Бљеска“ није било довољно клања и паљевине, да би информације прескочиле амерички праг толеранције?

Што су усташе ушле у Босну, Галбрајт се није ни почешао по титанијумској глави да се запита да није у питању агресија на другу земљу, по стандардима које је сам поставио.

Галбрајт је „убеђен“ да би и Туђман одговарао у Хагу, да ми је Бог дозволио да поживи још мало. Пошто је на време умро, не може се сумњати у Галбрајтово „искрено убеђење“. Али (опет то досадно „али!), Хашки циркус је формиран 1993. У то време Туђман је издејствовао код „западних савезника“ одобрење за геноцид. „Бљесак“ и „Олуја“ су „одрађени“ 1995., а Туђман је је свом ватиканском Богу отишао на истину четири и по године касније, у децембру 1999. Ипак, Карли дел Понте је фалило времена да размрси тако компликован случај какав је „Олуја“? На крају Галбрајт „није изненађен“ ослобађајућом пресудом усташким генералима. Како није изненађен, с обзиром на сопствена сведочења? Није изненађен с обзиром на сопствени учинак током „Олује“, а и раније.

Лаже Галбрајт, као што лажу и сви остали из тог друштва. Лажу пресно и цивилизовано, по сопственим стандардима.

Ево, скоро четврт века смо изложени том перманентном бестидном лагању, гурању злочина над Србима под тепих, „заменама теза“ које на терену резултирају погромима. И Педи Ешдаун рече за Србе: „Зло спава у овим брдима“

Овдашњи квислиншки медији и НВО на једној страни врше ритуално велико прање руку „осудом ослобађајуће пресуде“, којој је, ето кумовао недостатак „топничких дневника“, на другој страни тихо сеире, и све шире покрећу нови талас осуде „српских злочина“.Ево их са нарамком свежих прича о Вуковару. У тим најновијим сити-ком причама нема речи о злочинима од стране Хрвата. Заборавили су шта су некада и сами писали (на пример, на одавно угашеним „е-новинама“ Пере Луковића):

„Зашто Томислав Мерчеп никада није процесуиран?

Зашто је Томислав Мерчеп на слободи? Зашто је Томислав Мерчеп на слободи након Вуковара? Зашто је Томислав Мерчеп на слободи након убојства обитељи Зец? Зашто је Томислав Мерчеп на слободи након Госпића? Зашто је Томислав Мерчеп на слободи након Пакрачке пољане?“

„Вуковарски Наполеон“ (??? Аман!) Мерчеп се збиља бавио наполеонским пословима:
“Пошаљи ми 50 кг саламе и што више каписли”, написао је Томица једном пригодом пријатељу Бранимиру јер је у Вуковару, ето, почесто било више српских кућа и локала које је требало минирати него витезита. У та “херојска” доба, која службена национална хисториографија прескаче као да се никада нису догодила, побијено је неколико десетака грађана српске националности. Према неким изворима, број убијених био је трознаменкаст. Било је то вријеме у којем вође ХДЗ-а ништа нису препуштали случају, јер рата је морало бити…Да додамо Мерчепово накнадно „хумано размишљањеНе кажем да у Вуковару није запливао ниједан леш, али их је било мање него што је могло бити”, изјавио је касније Мерчеп, ваљда очекујући захвалу родбине преживјелих Срба.

Тако је, тим хрватским методама прогона, почео рат.

Иста матрица је поновљена у Сарајеву, само је метод подразумевао прогон сто хиљада душа.
Исто се поновило у Дубровнику, исто у Сребреници, исто у Призрену.

Данашњи вуковаролози и бесни шибачи мрачних деведесетих, задојени светоназорима Западне цивилизације, лажу као Галбрајт… А Американци? Па кају се. Веле: „Kајемо се што нисмо пустили хрватску војску да уђе у Бања Луку“. Но, за њих никада није касно да окају такве грехе.

Ђорђе Ивковић

Извор: ВИДОВДАН

Везане вијести:

Хрватска: „Мој син није знао да је ‘четник’, све до школе…“

Усташким злочином над Србима етнички очишћен бихаћки простор

Балканске скице – правдање злочина

22 године од погрома Срба у „Олуји“: Памтимо збегове и јаме

Сад све то запали! + ФОТОГАЛЕРИЈА

Лутке у колони

Честитам вам „Олују“!

Обележен дан сећања на жртве акције Олуја (ВИДЕО)

Загребачко тумачење: „Олуја“ спречила нове Сребренице?!

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

2 Responses

  1. Поштовани,
    Доста сајтова објављује моје писаније, и свима хвала. Али, кад ви нешто пренесете, некако ми крене суза сама.
    Поздрав, са жељом да останете чврсти „и кад у вама не остане ничега сем воље која довикује ‘ИСТРАЈ’ !“(Радјард Киплинг).
    Ђорђе Ивковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: