fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Balkanske skice – pravdanje zločina

Piše: Dragan Milašinović

Istine radi, treba konstatovati da je proslava godišnjice “Oluje” u Hrvatskoj ove godine bila manje glamurozna i nacionalno mirnija nego prethodnih. Izostali su histerični izlivi anti-srpske mržnje, prvi put posle nekoliko godina koncert u Kninu na ovaj dan nije držao proustaški nastrojeni Tompson, već “Prljvo kazalište”, a desilo se i to čudo da je hrvatska predsednica Grabar-Kitarović prvi put izrazila žaljenje i za srpskim žrtvama. Ona je, po dolasku na Kninsku tvrđavu, rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama, i gotovo pomirljivo dodala:

„Mi se ne veselimo bilo čijoj tuzi i verujemo u zajedničku budućnosti svih građana“(1).

Od koga je mnogo je.

Pre toga, policija u Kninu je privela manju grupu muškaraca, koji su u ranim popodnevnim časovima u glavnoj kninskoj ulici – Ulici dr. Franje Tuđmana, nekoliko puta viknuli „Za dom spremni“. Hrvatska državna agencija Hina prenela je izjave očevidaca da se interventna policija stvorila „za minut“, muškarce „strpala u maricu“ i odvezla u policijsku stanicu. Dodala je i da su „muškarci bili obučeni u crne majice, sa natpisima neprimerenog sadržaja“.(2) Taj “neprimereni sadržaj” verovatno se odnosio na uvredljive i preteće poruke Srbima, što smo ranijih godina viđali u izobilju.

Logično je zapitati se šta to ima da znači? Kakva nam je poruka ovim poslata iz Hrvatske? Pre nego donesemo neki zaključak valja, opet istine radi, kazati da je iz Knina udaljeni Tompson, svoje ode ustaštva pevao u obližnjem Slunju, a da je tamo majci “neprimerenog sadržaja” bilo koliko hoćete, a interventne policije nigde na vidiku. Reklo bi se da evropska Hrvatska dopire samo tamo gde snimaju kamere stranih agencija, a da gde njih nema Hrvatska još živi u Tuđmanovom neoustaštvu.

Otuda, ne mislim da su poruke iz Knina uopšte slate nama, Srbima, već onom delu međunarodne javnosti koji nije sa simpatijama gledao na ulogu države u održavanju proustaškog raspoloženja u Hrvatskoj. Ali, zato, morali bi da obratimo pažnju na poruke koje nam je uputio hrvatski premijer Andrej Plenković dva puta ponovivši (Sa “Mirogoja” i sa Kninske tvrđave) da je “Oluja” doprinela “oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH i sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću“ kao i da je „zahvaljujući ‘Oluji’ došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma“.(3)

Dakle, zna Plenković, “Oluja” je sprečila navodne srpske zločine u Bihaću. Samim tim, valjda, zločini “Oluje” su, nešto poput NATO “Milosrdnog Anđela”, opravdani. Ili su tek “kolateralna šteta” što bi rekao Džejmi Šej.(4) 

Istina, ovu ničim utemeljenu tvrdnju nije izmislio Plenković, već prvi američki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt, direktni saučesnik zločina “Oluje”, koji je pred proslavu 20 godina od ove zločinačke akcije, bio gost Zagreba i ovu besmisao izrekao u svom intervju “Večernjem listu”, pravdajući američku i svoju podršku ovoj zločinačkoj akciji, u čijem je pripremanju učestvovao kroz stalne kontakte sa Tuđmanom. Perući svoj “prljav veš” on se dosetio da kaže:

“Oluja je posledica Srebrenice, a Bihać bi postao nova Srebrenica da su ga Srbi zauzeli“(5), pri čemu ni u intervju, ni nakon njega, ničim nije argumentovao, niti pokušao da dokaže ovu bezumnu tvrdnju.

Nije ni mogao, jer tvrdnja je koliko besmislena, toliko i nedokaziva. Ali, mikrofon i papir trpe sve.

Pokušaj Plenkovića da od tog jeftinog pravdanja jednog diplomate krvavih ruku stvori alibi za zločine hrvatskih vojnih i paravojnih formacija, više od 1.800 ubijenih i 250.000 proteranih Srba, nije ništa drugo do pravdanje očiglednog zločina.

Ali, to je i još jedan dokaz zbog čega se srpski vekovni neprijatelji toliko upiru da održe Srebrenički mit, zbog čega im je potreban.Utoliko je nejasnije zašto režim Aleksandra Vučića naučnom razobličavanju Srebreničkog mita ne posvećuje ni delić one energije kojom učestvuje u rušenju Kosovskog zaveta. O resursima da i ne govorim. 

U pamet se Vučiću! Sve ti se pomešalo. Kosovski zavet koji nazivaš mitom smeta NjIMA, ne NAMA! A Srebrnica, kojoj se klanjaš,  koristi NjIMA, a smeta NAMA! 

Naravno, o narodu pričam, ne o političkoj eliti… 

______________________________

  1. mondo.rs/a1030159/Info/Ex-Yu/Oluja-Hrvatska-proslava-u-Kninu.html
  2. mondo.rs/a1030237/Info/Ex-Yu/Knin-incidenti-tokom-proslave-Oluje.html
  3. rs.n1info.com/a288569/Svet/Region/Plenkovic-o-Oluji.html
  4. Portparol NATO za vreme zločinačke agresije na SRJ
  5. rs.sputniknews.com/politika/201508063771938/

Izvor: Fond strateške kulture

Vezane vijesti:

Sad sve to zapali! + FOTOGALERIJA

Zagrebačko tumačenje: „Oluja“ sprečila nove Srebrenice?!

Čestitam vam „Oluju“!

Obeležen dan sećanja na žrtve akcije Oluja (VIDEO)

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Zagreb da se …

Dvadeset dvije godine od zločina u „Oluji“ – pravda još uvijek nedostižna

Operacija Oluja | Hronologija: 138 500 protiv 31 000 | Jadovno …

Mikelić: Bljesak i Oluja počeli su smjenom Aleksandra …

„Oluja“ kao sredstvo kojim je rešeno srpsko pitanje u Hrvatskoj …

Srpska i Srbija zajednički obilježavaju 22 godine od egzodusa Srba iz RSK (VIDEO)

ZAŠTO SU STRADALI Srbi Krajišnici?!

Novi Sad domaćin Dana sjećanja na žrtve Oluje

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: