fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Đorđe Ivković: „OLUJA“ – dve decenije američke laži

Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske

U Hagu je prosuta utroba Zapadnoj civilizaciji. Veseli maroderi se dobro osećaju.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron smatra da je taj sud „stekao zasluženu reputaciju nezavisne, pravične i nepristrasne institucije“, čiju pravičnost potvrđuju i oslobađajuće presude hrvatskim generalima za zločine u „Oluji“.

Utom se javio i prvi američki ambasador u drugoj Endehaziji, Piter Galbrajt, otkrivši konačnu istinu da „Oluja“ beše osveta za „Srebrenicu“. Ništa više od toga, ali ni manje. Veli Galbrajt: „Da Ratko Mladić, taj brutalni koljač, taj bezobzirni, ludi ubica, da on nije naredio Srebrenicu, mi ne bismo dozvolili pad Krajine…“

Zbog Mladića, „brutalnog koljača, bezobzirnog i ludog ubice“, Amerika je dozvolila Hrvatima da budu nežni koljači, obzirne i normalne ubice.

Vratićemo se na Galbrajtovu konačnu istinu, nakon što se prisetimo svih ranijih njegovih konačnih istina.

Ovako je govorio Galbrajt:

2001:
GALBRAJT: SAD SE NISU JAKO USPROTIVILE „OLUJI“ I „BLjESKU“

Americki ambasador u Hrvatskoj u vreme akcija Hrvatske vojske „Oluja“ i „Bljesak“ 1995. godine Piter Galbrajt izjavio je da SAD nisu odobrile te akcije, ali im se nisu ni „jako usprotivile“…

2004:
Galbrajt: „Oluja“ ogromna tragedija: „I ja i SAD pokušavali smo da postignemo mirno rešenje do poslednjeg trenutka. ..“

2007:
Galbrajt: Hrvatski zločini u Oluji

Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt kaže da su hrvatske snage odgovorne za zločine posle akcije Oluja 1995. „U slučaju Oluje, hrvatske su snage bile te koje su pljačkale, palile i ubijale…“

On je odbio da odgovori na pitanje da li se radilo o zajedničkom zločinačkom poduhvatu u cilju progona čitavog srpskog stanovništva, kako je to okarakterisano u haškoj optužnici protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, i ocenio da odgovor na to pitanje treba prepustiti Haškom sudu, koji će presudu doneti na temelju dokaza.

2008:
Galbrajt: Planirano uklanjanje Srba

Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je pred sudom u Hagu da je uklanjanje Srba iz Kninske krajine bila namera hrvatskih vlasti u akciji „Oluja“.

„Kada su Srbi jednom otišli, Tuđman više nije želeo da se vrate“, naveo je svedok, ukazujući da je Hrvatska donela zakonske mere koje su povratak onemogućavale.

„Sistematsko uništavanje Krajine bilo je naređeno ili dozvoljeno – a u svakom slučaju, to je bila namera hrvatskih vlasti. Verujem da je to bila namerna politika vlasti u Zagrebu“, naveo je Galbrajt.

Ambasador Galbrajt izjavio je, kao svedok optužbe, da predsednik Tuđman, tokom njihovih brojnih susreta pre Oluje, nije skrivao da krajiške Srbe smatra „strateškom pretnjom“ za Hrvatsku.

Njegov savetnik Hrvoje Šarinić jednom je Srbe nazvao „rakom na trbuhu Hrvatske“, napomenuo je američki diplomata.

Svedok je potvrdio i da je Tuđman govorio da u Hrvatskoj može ostati do 10 odsto Srba i da u Kninsku krajinu valja naseliti Hrvate iz dijaspore.

Galbrajt je, tokom iskaza, izrazio žaljenje zbog toga što je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom izjavio da tokom Oluje nije bilo etničkog čišćenja.

Tvrdio je da je to bilo „tehničko objašnjenje“ zato što su Srbi napustili Knin pre nego što su u grad ušle hrvatske snage.

„Tehnički gledano, ne možete etnički očistiti nekoga ko nije tu, što ne znači da se to ne bi i desilo“, rekao je Galbrajt, uz napomenu da nije nameravao da opravdava delovanje hrvatske vojske.

2011:
Galbrajt: SAD nisu odobrile „Oluju“

Zagreb — Prvi američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da SAD nisu dale odobrenje za akciju Oluja.

2012:
„Oluju smo im dali zbog Srebrenice“

Prvi ambasador SAD u Zagrebu Piter Galbrajt kaže da Amerika ne bi dozvolila Hrvatima da izvedu „Oluju“ da Ratko Mladić nije prethodno naredio Srebrenicu.

Galbrajt kaže da nije iznenađen oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

„Da Ratko Mladić, taj brutalni koljač, taj bezobzirni, ludi ubica, da on nije naredio Srebrenicu, mi ne bismo dozvolili pad Krajine. Ne bismo dali zeleno svetlo Hrvatima za operaciju ‘Oluja’“

„Da se Hrvati nisu ponašali u Krajini onako kako su se ponašali, da nisu činili zločine, ubijali civile i palili njihove kuće, možda bi pala i Banjaluka. Verovatno bi imali našu prećutnu dozvolu da nastave sa vojnom akcijom“, kazao je on.

„Pravda bi stigla i Tuđmana, da je bio živ. Ubeđen sam da bi ga Tribunal osudio“

2015:

„Uprkos embargu UN, predsednik Klinton mi je rekao da poručim Tuđmanu da mi nećemo prigovarati budu li druge zemlje bosanskim vlastima slale oružje preko Hrvatske. To dopremanje oružja počelo je menjati odnose snaga na terenu, a kao rezultat toga general bosanskih Srba Ratko Mladić je hteo što pre da ’počisti’ enklave uključujući Srebrenicu i Bihać“, navodi Galbrajt.

Galbrajt nakon toga ističe da se konsultovao sa Vašingtonom i upozorio ih da bi vojna akcija mogla da znači proširivanje rata.

„Iako mi je Šušak rekao da planira da Hrvatska otvori prolaz prema Bihaću preko Slunja, znao sam da Hrvatska planira vratiti celu Krajinu. U mojim porukama Vašingtonu objasnio sam da će ovo dovesti do odlaska većine Srba, ali da bi u ’hijerarhiji od lošeg ka gorem“ bilo gore da Mladić zauzme Bihać. On je sam poubijao osam hiljada muškaraca i mladića u Srebrenici. Ako bude klao ljude jednakim intenzitetom u Bihaću, možemo očekivati 40.000 mrtvih i bežanje svih ostalih. Osim toga, Srbi su bili ti koji su isprovocirali hrvatski odgovor napadom na Bihać“, piše bivši ambasador SAD u Hrvatskoj.

„Boga se ne boji, ljudi se ne stidi“. Kao što se vidi, i Amerika i Galbrajt su sve znali, sve videli. Šta je genocid ako nije hrvatski (ponovljeni) genocid u Krajini, o kome je i sam Galbrajt svedočio?

Posle višekratnog uskakanja samom sebi u stomak u pogledu američkog „angažmana“ na strani ustaša, te „zadovoljenja pravde“, u svojoj poslednjoj izjavi Piter Galbrajt se uspentrao na Mont Everest laži. Nema dalje i nema ništa višlje što se u laganju može osvojiti.

Bez obzira što su znali za dugo spremanje Tuđmana i nove NDH za konačno rešenje srpskog pitanja, SAD su ih naoružale, obučile, pripremile, napravile planove. Na kraju su i avijacijom pripomogli, da slučajno ustaše ne omanu u „preduzeću“.

Izgleda da su Amerikanci bili vidoviti u pogledu „Srebrenice“. No, samo izgleda. Uvek ima neko ali koje lažovima sreću kvari. Pre Srebrenice „dogodio“ se „Bljesak“ – istrebljenje Srba iz Zapadne Slavonije. I? Izgleda da u slučaju „Bljeska“ nije bilo dovoljno klanja i paljevine, da bi informacije preskočile američki prag tolerancije?

Što su ustaše ušle u Bosnu, Galbrajt se nije ni počešao po titanijumskoj glavi da se zapita da nije u pitanju agresija na drugu zemlju, po standardima koje je sam postavio.

Galbrajt je „ubeđen“ da bi i Tuđman odgovarao u Hagu, da mi je Bog dozvolio da poživi još malo. Pošto je na vreme umro, ne može se sumnjati u Galbrajtovo „iskreno ubeđenje“. Ali (opet to dosadno „ali!), Haški cirkus je formiran 1993. U to vreme Tuđman je izdejstvovao kod „zapadnih saveznika“ odobrenje za genocid. „Bljesak“ i „Oluja“ su „odrađeni“ 1995., a Tuđman je je svom vatikanskom Bogu otišao na istinu četiri i po godine kasnije, u decembru 1999. Ipak, Karli del Ponte je falilo vremena da razmrsi tako komplikovan slučaj kakav je „Oluja“? Na kraju Galbrajt „nije iznenađen“ oslobađajućom presudom ustaškim generalima. Kako nije iznenađen, s obzirom na sopstvena svedočenja? Nije iznenađen s obzirom na sopstveni učinak tokom „Oluje“, a i ranije.

Laže Galbrajt, kao što lažu i svi ostali iz tog društva. Lažu presno i civilizovano, po sopstvenim standardima.

Evo, skoro četvrt veka smo izloženi tom permanentnom bestidnom laganju, guranju zločina nad Srbima pod tepih, „zamenama teza“ koje na terenu rezultiraju pogromima. I Pedi Ešdaun reče za Srbe: „Zlo spava u ovim brdima“

Ovdašnji kvislinški mediji i NVO na jednoj strani vrše ritualno veliko pranje ruku „osudom oslobađajuće presude“, kojoj je, eto kumovao nedostatak „topničkih dnevnika“, na drugoj strani tiho seire, i sve šire pokreću novi talas osude „srpskih zločina“.Evo ih sa naramkom svežih priča o Vukovaru. U tim najnovijim siti-kom pričama nema reči o zločinima od strane Hrvata. Zaboravili su šta su nekada i sami pisali (na primer, na odavno ugašenim „e-novinama“ Pere Lukovića):

„Zašto Tomislav Merčep nikada nije procesuiran?

Zašto je Tomislav Merčep na slobodi? Zašto je Tomislav Merčep na slobodi nakon Vukovara? Zašto je Tomislav Merčep na slobodi nakon ubojstva obitelji Zec? Zašto je Tomislav Merčep na slobodi nakon Gospića? Zašto je Tomislav Merčep na slobodi nakon Pakračke poljane?“

„Vukovarski Napoleon“ (??? Aman!) Merčep se zbilja bavio napoleonskim poslovima:
“Pošalji mi 50 kg salame i što više kapisli”, napisao je Tomica jednom prigodom prijatelju Branimiru jer je u Vukovaru, eto, počesto bilo više srpskih kuća i lokala koje je trebalo minirati nego vitezita. U ta “herojska” doba, koja službena nacionalna historiografija preskače kao da se nikada nisu dogodila, pobijeno je nekoliko desetaka građana srpske nacionalnosti. Prema nekim izvorima, broj ubijenih bio je troznamenkast. Bilo je to vrijeme u kojem vođe HDZ-a ništa nisu prepuštali slučaju, jer rata je moralo biti…Da dodamo Merčepovo naknadno „humano razmišljanjeNe kažem da u Vukovaru nije zaplivao nijedan leš, ali ih je bilo manje nego što je moglo biti”, izjavio je kasnije Merčep, valjda očekujući zahvalu rodbine preživjelih Srba.

Tako je, tim hrvatskim metodama progona, počeo rat.

Ista matrica je ponovljena u Sarajevu, samo je metod podrazumevao progon sto hiljada duša.
Isto se ponovilo u Dubrovniku, isto u Srebrenici, isto u Prizrenu.

Današnji vukovarolozi i besni šibači mračnih devedesetih, zadojeni svetonazorima Zapadne civilizacije, lažu kao Galbrajt… A Amerikanci? Pa kaju se. Vele: „Kajemo se što nismo pustili hrvatsku vojsku da uđe u Banja Luku“. No, za njih nikada nije kasno da okaju takve grehe.

Đorđe Ivković

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Hrvatska: „Moj sin nije znao da je ‘četnik’, sve do škole…“

Ustaškim zločinom nad Srbima etnički očišćen bihaćki prostor

Balkanske skice – pravdanje zločina

22 godine od pogroma Srba u „Oluji“: Pamtimo zbegove i jame

Sad sve to zapali! + FOTOGALERIJA

Lutke u koloni

Čestitam vam „Oluju“!

Obeležen dan sećanja na žrtve akcije Oluja (VIDEO)

Zagrebačko tumačenje: „Oluja“ sprečila nove Srebrenice?!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Poštovani,
    Dosta sajtova objavljuje moje pisanije, i svima hvala. Ali, kad vi nešto prenesete, nekako mi krene suza sama.
    Pozdrav, sa željom da ostanete čvrsti „i kad u vama ne ostane ničega sem volje koja dovikuje ‘ISTRAJ’ !“(Radjard Kipling).
    Đorđe Ivković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: