Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

Gotovina, Čermak i Markač

HAG, 15. APRILA – U Haškom tribunalu danas će biti izrečena presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene u toku i poslije operacije „Oluja“ 1995. godine.

U završnoj riječi, krajem avgusta i početkom septembra prošle godine, Tužilaštvo je predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija „Oluja“ i akcije koje su uslijedile trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995.

Ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su, prema optužnici, tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane

Gojko Šušak, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske /HV/ do jula 1995. Janko Bobetko i njegov nasljednik na toj dužnosti od jula 1995. Zvonimir Červenko.

Ante Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split HV-a od oktobra 1992. do marta 1996. i bio je vrhovni operativni komandant južnog dijela područja Krajina tokom „Oluje“.

Ivan Čermak bio je na položaju pomoćnika ministra odbrane u hrvatskoj Vladi od 1991. do 1993, a od 5. avgusta 1995. komandant Zbornog mjesta Knin, koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić.

Mladen Markač bio je komandant Specijalne policije MUP-a Hrvatske od 18. februara 1994. i bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Trojica generala su, kako se navodi, komandovala hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom te akcije, uključujući ubistva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u BiH i Srbiju. U optužnici se navode zločini razaranja širokih razmjera i pljačkanja sela, domova i drugih objekata krajinskih Srba.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da očekuje da Tribunal osudi hrvatske generale i istakao da je posebno važno da bude prihvaćena teza iz optužbe o etničkom čišćenju, jer presuda sa takvom konstrukcijom udruženog zločinačkog poduhvata neminovno ide i ka hrvatskoj državi.

„Nama je značajno da sud prihvati glavnu tezu optužbe u presudi, a to je da su ova trojica optuženih hrvatskih generala kroz udruženi zločinački poduhvat na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, kao predsjednik Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske, isplanirali i izveli `Oluju`. Time su zapravo izveli i isplanirali etničko čišćenje Srba sa područja Krajine“, rekao je Štrbac Srni.

Štrbac smatra da presuda neminovno mora da dovede do suočavanja Hrvatske sa tamnijom stranom novije istorije i dodao da 1 922 ubijenih i nestalih u „Oluji“ jeste jedan od crnih rekorda posljednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije.

„Presuda hrvatskim generalima treba da bude kamen međaš koji će Hrvatsku osvijestiti. Kad kaže jedna najveća pravosuda institucija na svijetu da je počinjeno etničko čišćenje, takve činjenice govore da se država mora osvijestiti“, napomenuo je Štrbac.

Suđenje hrvatskim generalima počelo je 11. marta 2008. godine. Za 303 dana suđenja u spis je uvršteno 4 819 dokaznih predmeta. Raspravno vijeće saslušalo je svjedočenje ukupno 145 svjedoka, od kojih je 81 pozvalo Tužilaštvo, 57 odbrana, a sedam Raspravno vijeće.

Čermak i Markač su se Tribunalu dobrovoljno predali 11. marta 2004. godine. Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u pritvorsku jedinicu je prebačen tri dana kasnije.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: