Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Данас пресуда Готовини, Чермаку и Маркачу

Готовина, Чермак и Маркач

ХАГ, 15. АПРИЛА – У Хашком трибуналу данас ће бити изречена пресуда хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженима за злочине почињене у току и послије операције „Олуја“ 1995. године.

У завршној ријечи, крајем августа и почетком септембра прошле године, Тужилаштво је предложило да Готовини буде изречена казна од 27, Маркачу од 23, а Чермаку од 17 година затвора, док је одбрана затражила ослобађајуће пресуде.

Готовина, Чермак и Маркач оптужени су за учешће у удруженом злочиначком подухвату, који је за циљ имао присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској. Операција „Олуја“ и акције које су услиједиле трајале су од 4. августа до 15. новембра 1995.

Остали учесници у удруженом злочиначком подухвату били су, према оптужници, тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман, министар одбране

Гојко Шушак, начелник Главног штаба Хрватске војске /ХВ/ до јула 1995. Јанко Бобетко и његов насљедник на тој дужности од јула 1995. Звонимир Червенко.

Анте Готовина је био командант Зборног подручја Сплит ХВ-а од октобра 1992. до марта 1996. и био је врховни оперативни командант јужног дијела подручја Крајина током „Олује“.

Иван Чермак био је на положају помоћника министра одбране у хрватској Влади од 1991. до 1993, а од 5. августа 1995. командант Зборног мјеста Книн, које је обухватало општине Цивљане, Ервеник, Кијево, Кистање, Книн, Надвода и Орлић.

Младен Маркач био је командант Специјалне полиције МУП-а Хрватске од 18. фебруара 1994. и био је помоћник министра унутрашњих послова.

Тројица генерала су, како се наводи, командовала хрватским снагама које су починиле бројна кршења међународног хуманитарног права током те акције, укључујући убиства и нечовјечно поступање према крајинским Србима, као и њихову присилну депортацију у БиХ и Србију. У оптужници се наводе злочини разарања широких размјера и пљачкања села, домова и других објеката крајинских Срба.

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је да очекује да Трибунал осуди хрватске генерале и истакао да је посебно важно да буде прихваћена теза из оптужбе о етничком чишћењу, јер пресуда са таквом конструкцијом удруженог злочиначког подухвата неминовно иде и ка хрватској држави.

„Нама је значајно да суд прихвати главну тезу оптужбе у пресуди, а то је да су ова тројица оптужених хрватских генерала кроз удружени злочиначки подухват на чијем челу је био Фрањо Туђман, као предсједник Хрватске и врховни командант Оружаних снага Хрватске, испланирали и извели `Олују`. Тиме су заправо извели и испланирали етничко чишћење Срба са подручја Крајине“, рекао је Штрбац Срни.

Штрбац сматра да пресуда неминовно мора да доведе до суочавања Хрватске са тамнијом страном новије историје и додао да 1 922 убијених и несталих у „Олуји“ јесте један од црних рекорда посљедњег рата на просторима бивше Југославије.

„Пресуда хрватским генералима треба да буде камен међаш који ће Хрватску освијестити. Кад каже једна највећа правосуда институција на свијету да је почињено етничко чишћење, такве чињенице говоре да се држава мора освијестити“, напоменуо је Штрбац.

Суђење хрватским генералима почело је 11. марта 2008. године. За 303 дана суђења у спис је уврштено 4 819 доказних предмета. Расправно вијеће саслушало је свједочење укупно 145 свједока, од којих је 81 позвало Тужилаштво, 57 одбрана, а седам Расправно вијеће.

Чермак и Маркач су се Трибуналу добровољно предали 11. марта 2004. године. Готовина је ухапшен у Шпанији 7. децембра 2005. године, а у притворску јединицу је пребачен три дана касније.

Извор: СРНА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: