fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Danas obilježavanje dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša

U Spomen-području Donja Gradina u opštini Kozarska Dubica, danas će biti obilježen Dan sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, koji se dogodio 22. aprila 1945. godine.

Jasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)
Jasenovac, 1941 – 1942
(photo: US Holocaust Memorial Museum)

Na taj dan je od ukupno 1.073 logoraša u proboj krenulo njih 600, a preživio je 91.

Povodom 71 godine od proboja jasenovačkih logoraša, danas će u „Spomen-području Donja Gradina“ biti održana treća radionica za srednjoškolce pod nazivom „B.C.“, autora Tanje Tuleković, najavljeno je iz Spomen-području Donja Gradina.

Radionicu će pohađati učenici srednjih škola iz Prijedora i Kozarske Dubice u pratnji profesora istorije Jove Zorića i Željka Žeželja.

U 11.00 časova vijence u Donjoj Gradini položiće delegacija SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i delegacija opštinskog odbora DNS-a, saopšteno je iz „Spomen-područja Donja Gradina“.

U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata, stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Centralna manifestacija obilježavanja 71. godišnjice stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini biće održana u „Spomen-području Donja Gradina“ 8. maja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Banjac: Jasenovac i Donja Gradina značajni za istoriju čitavog …

„Kontinuirano se zatire sjećanje na genocid nad Srbima“

Edukacijom o Holokaustu Srpska na mala vrata forsira „Kultury zaborava“ o genocidy nad Srbima!?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: