Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Dan sećanja na jasenovačke žrtve

Spirala zločina od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama odnela je milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu

Sveće u Donjoj Gradini (Fo­to: Tanjug)
Sveće u Donjoj Gradini (Fo­to: Tanjug)

Banjaluka – U najvećem stratištu – Donjoj Gradini, malom mestu u Republici Srpskoj, smeštenom na obali reke Save – preko puta nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac, Republika Srpska i Srbija su obeležile Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Bio je to logor smrti pod okriljem Nezavisne države Hrvatske (NDH), koji se po mnogobrojnim istorijskim izvorima od ostalih nacističkih logora razlikovao po bestijalnosti po kojima su žrtve skončavale. I po tome što pripadnici ustaškog režima u logorima NDH nisu štedeli ni decu.

U obraćanju na komemoraciji u Spomen-području „Donja Gradina” predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao i koji ni do danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

„Ta spirala mesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnela je milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i deteta”, rekao je Dodik.

Dodik je potom rekao da su Srbi stradali zbog dve strašne stvari u svojoj istoriji – straha i iluzije. „Parališućeg straha od tog monstruoznog logora i iluzije komunističke Jugoslavije u kojoj je razgrađena snaga srpske nacionalne države. Ta iluzija je opet dovela do stradanja Srba i ona mora da nestane”, rekao je Dodik.

Dodao je da Srbi ne bi stradali ni u Drugom svetskom ratu da su imali državu, rekavši da se neće odustati od prava dobijenih Dejtonskim sporazumom. „Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija”, istakao je predsednik RS. Naglasio je da Srbi kao narod žele mir.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u obraćanju je navela da se strahote počinjenih zločina u jednom od najstrašnijih koncentracionih logora i stratišta u Drugom svetskom ratu ne ogledaju samo kroz broj svirepo ubijenih nevinih žrtava, već u tome što je to bio državni projekat NDH, čije je cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

I na drugim stratištima NDH, Jastrebarsko, Stara Gradiška, Sisak, Jadovno i drugim znanim i neznanim stratištima, dodala je ona, dešavali su se stravični zločini a ljudi su istrebljivani sistematski, smišljeno i organizovano.

U temelju NDH bili su mržnja i rasizam, a Gojkovićeva napominje kako to zlo „nije potpuno nestalo urušavanjem te državne tvorevine”, pa navodi da se o monstruoznosti dželata neosetljivih i na krike dece i majki mora glasno govoriti. „Tražeći pravdu za žrtve u želji da gradimo bolji region i svet, naš odgovor na nasilje i ekstremizam je još snažnija privrženost miru i saradnji. Nećemo dozvoliti da se ovi strašni zločini negiraju, opravdavaju i ikada zaborave, zbog žrtava i potomaka, mira i stabilnosti koje želimo da gradimo s onima koji to žele. Našu slobodu i dostojanstvo smo platili užasnom cenom, nikada se toga ne smemo odreći”, rekla je Gojkovićeva.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služena je liturgija, komemoracija je počela polaganjem venaca na grobnom polju Topole, a pomen žrtvama uz verski obred predvodili su predstavnici pravoslavne, jevrejske i romske verske zajednice.

Danu sećanja su prisustvovali predstavnici RS, BiH i Srbije, pored Gojkovićeve i ministar Aleksandar Vulin, te predstavnici Izraela, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora. Među ostalima, i američki i ruski ambasadori u BiH, Morin Kormak i Petar Ivancov, te specijalni predstavnik EU Lars Gunar Vigemark.

Za 1.337 dana ubijeno više od 20.000 dece

Sistem koncentracionih logora Jasenovac najveće je stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije. O broju žrtava još postoje sporenja.

Banjalučki mediji podsećaju na podatke iz ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je, između ostalih, potvrdio centar „Simon Vizental”, po kojima je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. U memorijalnom kompleksu Jasenovac u Hrvatskoj kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih, što je broj koji se kao relevantan koristi u Hrvatskoj.

Mediji u RS podsećaju da je među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo više od 20.000 dece. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa 64.800 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, prenosi Radio-televizija RS, ubijeno i zakopano 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Mladen Kremenović

(Politika, 15. 4. 2018)

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

DONjA GRADINA – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida (RTRS UŽIVO)

Zaboravljeni heroj iz Miljevića kod Gradiške-spasio desetine jasenovačkih logoraša!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: