fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dačić: Plenković da objasni u čemu je bezobrazluk Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da premijer Hrvatske Andrej Plenković treba da objasni u čemu je bezobrazluk kada Srbija očekuje od hrvatske Vlade da se distancira od pokušaja rehabilitacije ustaškog fašističkog režima i zločina koje je NDH počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije
Ivica Dačić

„U NDH, koja se prostirala do Zemuna, Novog Sada i Šapca, obuhvatajući i celu BiH do Drine, ubijeno je više od 30 odsto srpskog naroda koji je tamo živeo“, rekao je Dačić, reagujući na navode Plenkovića da iz Srbije dolaze bezobrazne izjave.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je Plenković nedavno posjetio izraelski Jad Vašem u Jerusalimu, poklonio se sjenima pobijenih Jevreja, da je na tom mjestu i ime koncentracionog logora Jasenovac, te da bi bio red da se pokloni i sjenima pobijenih u samom Jasenovcu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Razlika je u tome što ispred logora u Jasenovcu mora da prođe pored table sa ustaškim pozdravom `Za dom spremni`. A ne može se pokloniti i na jednom i na drugom mestu“, primijetio je Dačić.

On je podsjetio na to da je u Jasenovcu pobijeno 19.432 djece, od onih u pelenama do uzrasta od 14 godina, od kojih 11.888 srpske djece, 5.469 romske, 1.911 jevrejske, kao i 132 hrvatska djeteta i 17 muslimana.

Dačić je zaključio da i ta djeca „valjda zaslužuju da se hrvatski premijer pokloni njihovim senima i kaže ili upiše: `Nikada više!`“.

„Nadam se da nije bezobrazno od mene što ću kao podsetnik poslati hrvatskom premijeru Plenkoviću knjigu sa spiskom imena i prezimena ubijene dece, sa jedinom željom da se zločini više nikad ne ponove, bez obzira ko ih je počinio i u kom ratu“, istakao je Dačić.

On je naveo da je, prema tvrdnjama samog Alojzija Stepinca u memorandumu koji je uručio papi Piju Dvanaestom u maju 1943. godine u Vatikanu, iz pravoslavlja pokršteno do tada 240.000 Srba.

Dačić navodi da su „Narodne novine“, službeni organ NDH, 5. maja 1941. godine objavile Zakon o vjerskom pokrštavanju, a službeni organ zagrebačke kurije „Katolički list“ 15. maja 1941. godine cirkularno pismo iz ureda Stepinca koje oduševljeno pozdravlja donošenje zakona koji obavezuje pravoslavne da se pokrste u katolike.

Ministar Dačić ukazao je da je vladinim dekretom broj 11689 od juna 1941. godine u Zagrebu uspostavljen poseban vjerski odsjek zadužen za pokrštavanje, na čijem čelu se nalazio katolički sveštenik Dionis Juričević, koji je javno govorio da je „izvršio potpuno čišćenje, od djece u pelenama do staraca“.

I na kraju, naveo je Dačić, u pismu poglavniku Paveliću sa Plenarne konferencije katoličkog biskupstva u Zagrebu 17-18. novembra 1941. godine, Stepinac piše „da u tu svrhu Hrvatsko katoličko biskupstvo bira među svojim članovima Odbor od tri osobe, koji se sastoji od predsjednika Biskupske konferencije nadbiskupa Stepinca, biskupa senjskog monsinjora doktora Viktora Burića i apostolskog upravnika Križevačke biskupije doktora Janka Šimraka“.

U Stepinčevom pismu je navedeno i da će taj odbor diskutovati o svim pitanjima koja će se pokretati prilikom pokrštavanja grkoistočnjaka u katoličku vjeru.

„Srbija očekuje da bilo ko iz hrvatske Vlade ikada spomene ove zločine, da se oni ne bi ponavljali‎. Borba protiv relativizacije i rehabilitacije zločina je moralna obaveza svih nas, svuda i na svakom mestu, uključujući oba svetska rata, kao i sukobe devedesetih prilikom raspada SFRJ“, naveo je Dačić.

Dačić je poručio da se prošlost ne može promijeniti, ali da se može uticati na to da sadašnjost i budućnost za narode i države budu bolji.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Dačić: Srbija ne prihvata veličanje ustaštva

Dačić: Žalosno je to što se dešava u HR, zašto EU ćuti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: