fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dačić: Srbija ne prihvata veličanje ustaštva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić o odnosima sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom: Ne očekujte da aplaudiramo rehabilitaciji zločinaca

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Srbija je za dijalog sa Hrvatskom, ali ne treba očekivati da ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustaštva u toj državi. Oživljavanje prošlosti povezane sa zločinima i genocidima ne može da doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

Ovo je u nedelju rekao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, naglašavajući da je pitanje za Hrvatsku hoće li da rešavamo probleme ili da ih dalje usložnjavamo.

Dačić je pokazao i fotografiju iz 1944. godine, kada je Ante Pavelić odlikovao Stepinca i naglasio da katolički kardinal to odlikovanje nije dobio jer je bio „anđeo mira“, nego zato što je pomagao genocid i zločine protiv Srba, Jevreja i drugih.

– Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH – kaže Dačić. – Hitler je za Nemce simbol zla, a nemoguće je da su Pavelić i Stepinac simboli mira i herojstva. S tim se nikada nećemo saglasiti. Ako je to uslov da vodimo dijalog s Hrvatskom, onda u Srbiji neće naći nikog sa kim će razgovarati.

Dačić je rekao da Hrvatska može da podiže spomenike i Hitleru, Himleru, Gebelsu, ali da nas ne teraju da to podržavamo.

VULIN: KOLINDA LEPO OBJASNILA

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da posle napada ministra spoljnih poslova Hrvatske Davora Štira na Srbiju „sada znamo šta misle ustaški sinovi“. Vulin je objasnio da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da je „Hrvatska nastala kao rad ustaških i partizanskih sinova“ i naveo da se nada da će EU imati snage da spreči povratak fašističke ideologije.

– Razumem što Štiru smeta što se borim protiv rehabilitacije ratnih zločinaca, ali moji su se borili protiv fašizma, a njegov deda je bio ustaški pukovnik – reagovao je Dačić na izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova.

Srpski šef diplomatije upozorio je i da eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije neće voditi dobrim odnosima.

– Presuda o tome je doneta i nema novih detalja. Ako će tako da se radi, onda ću ja da smišljam kako da tužimo Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu, jer su 1914. napale Srbiju – rekao je Dačić.

VOJSKA KOSOVA NEPRIHVATLjIVA

Ministar spoljnih poslova rekao je i da je neprihvatljivo formiranje bilo kakve vojske na Kosovu i Metohiji.

– Ako bi se to desilo, onda bi oni, bez saglasnosti Kfora, mogli da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi. To je suprotno Rezoluciji 1244, jer jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kforove – rekao je Dačić.

Autor: S. J. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vulin odgovara Štiru: Sada znamo šta misle ustaški sinovi

Štir: Odbili smo Dačićev zahtev za bilateralni susret

Dačić: Žalosno je to što se dešava u HR, zašto EU ćuti

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: