fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Cijela istina o Garavicama još nije izašla na vidjelo

Istina o ubistvima u Garavicama nadomak Bihaća, jednom od najvećih srpskih stratišta iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH), decenijama je zataškavana, a o krvavoj sudbini više od 12.000 ubijenih Srba i nestanku čak i cijelih porodica, ponekad se šaputalo daleko od očiju javnosti. Danas, pred 80. godišnjicu od pokolja, slike su jasnije, a riječi glasnije.

garavice-stratiste.jpg
Garavice – spomen obilježje

Tim riječima sagovornici “Glasa Srpske” su pokušali da objasne zbog čega se o stravičnim zločinima ustaša nad Srbima 1941. godinama nije pričalo i zbog čega je važno da srpski narod ispravlja takve i slične greške iz prošlosti.  

Obilježavanje godišnjica stradanja u Garavicama u posljednje vrijeme je u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ali o ubijanju nedužnih predaka pričaju i njihovi potomci, koji ne propuštaju priliku da kažu da se dosta toga krilo i da čak ni profesori istorije onomad nisu znali pravu istinu, a da se čak ni danas ne zna tačan broj stradalih. Zna se, međutim, kako dodaju, da su zločini u Garavicama i okolini bili izuzetno dobro isplanirani.

Predsjednik Odbora “Garavice 1941” Nebojša Kuštrinović često ističe da je to podzemni grad Srba gdje leže hiljade i hiljade nevinih žrtava. On uoči 80. godišnjice, koja će biti obilježena sutra, za “Glas” kaže da su, uz veliku pomoć Udruženja “Una”, uspjeli da iz zaborava istrgnu stravične zločine u kojima je bilo i stradalih Jevreja i Roma.

– Istina je, ne znam zbog čega, prećutkivana. Odmah nakon rata podignut je i spomenik na kojem je pisalo da je od ustaške ruke ubijeno 12.000 Srba, da bi kasnije, tokom politike bivše Jugoslavije, ta istina bila potisnuta, a na spomen-području Garavice stoji da su tamo žrtve fašističkog terora – istakao je Kuštrinović.

Garavice, kaže, zaslužuju mnogo veći obim i priče o njima i istraživanja.

– Zaborav je ubijanje istine, ali mi nećemo dozvoliti da ta istina bude ubijena. Isto tako, istorija je velika učiteljica života, a nažalost, mi smo kroz ove decenije pokazali da smo ponavljači. Ovo ne radimo samo zbog nas Srba, već zbog svih naroda da se nikada nikome ništa ni slično ne dogodi – poručio je.

Predsjednik Udruženja “Una” Boško Stojisavljenić, kome su stradali svi muški članovi porodice sa majčine strane, ističe da je zločin dugo i detaljno pripreman, a brzo izveden.

– Javnost zna malo, možda i nimalo. Istina je skrnavljena jer je tako odgovaralo Brozu i ostalima – rekao je Stojisavljenić, dodavši da su prvi zločini NDH počinjeni u Bihaću. 

Prisjetio se da je još kao dijete krišom mogao da čuje o velikom pokolju u Garavicama koji je završen ubistvom hiljadama ljudi, oko Ilindana, a na taj dan se narod, kako je naglasio, okupljao i prvih godina nakon zločina.

 – Skrivanje zločina je tragedija na koju nasjeda srpski narod – naglasio je Stojisavljević, dodavši da u prilog tome ide i užasna slika oko brojnih stratišta.

Podaci

Nebojša Kuštrinović je podsjetio da je prva subota u septembru dan kada Vlada Srpske obilježava stradanje u Garavicama, jer je pokolj trajao od juna do početka devetog mjeseca.

– Ostajemo na putu otkrivanja istine. Istražujemo istoriju, a već postoje i novi podaci koji ukazuju da broj stradalih premašuje i 17.000 – zaključio je Kuštrinović.

Izvor: GLAS SRPSKE


Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: