Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

ČAK NI MRTVE NE POŠTUJU!?

Datum objave: subota, 5 maja, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

dobrovoljacka_2012

BEOGRAD, 5. MAJA /SRNA/ – Na komemoraciji poginulim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj, koja je nedavno održana u Sarajevu, rodbina i prijatelji tuguju, dok poveća grupa građana uvredljivo dovikuje, zapravo urla – to je slika BiH koja je pretedent za ulazak u EU, piše “Politika” u tekstu, u kojem se ocjenjuje da je slučaj “Dobrovoljačka” iz maja 1992. godine bio pokušaj muslimanske strane da ubije tadašnjeg lidera Aliju Izetbegovića i za to optuži JNA.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski u tekstu pod naslovom “Nemamo svi amneziju”, koji se bavi nedavnom komemoracijom ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj, pita se kakvi su to ljudi, kakva je to sredina, da se čak ni mrtvi ne poštuju?

U tekstu se napominje da je prije odlaska u Lisabon, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegović sva svoja ovlašćenja u pisanoj formi prenio na Ejupa Ganića.

Za vrijeme napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, navodi se u tekstu “Politike”, iz etera stiže poruka pripadnicima “Zelenih beretki”: “Ubijte Aliju!”. Glas dodaje: “Kljujo, skloni se, ja vodim ovu operaciju”.

“U Sarajevu dobro znaju čiji je to bio glas”, ističe autor teksta i ocjenjuje da je “Dobrovoljačka” bio pokušaj i da se ubije Alija Izetbegović, od svojih, a optuži JNA, pa otuda i taka stav zvaničnog Sarajeva prema tragediji ubijenih pripadnika JNA.

Uz podsjećanje na hronologiju ratnih dešavanja u BiH, autor ističe da rat u BiH nije započeo prvim metkom u Sarajevu, nego upadom hrvatske vojske i muslimanskih paravojnih formacija u Brod i pokoljem srpskog stanovništva u Sijekovcu i to krajem marta i početkom aprila 1992. kada BiH još nije bila međunarodno priznata kao država, i kada je formalno još bila u sastavu Jugoslavije.

U tekstu se navodi da su komplikacije u Sarajevu počele podjelom sastava MUP-a, protjerivanjem Srba iz specijalnih jedinica MUP-a, opštim napadima policijske stranice u gradu, ali i u cijeloj BiH, dok su se pripadnici “Zelenih beretki” i “Patriotske lige” proglasili za branioce.

Podsjeća se da su Dobrovoljačkoj prethodili napadi “Zelenih beretki” i “Patriotske lige” na sve objekte JNA u Sarajevu, kao i da su pripadnici tih muslimanskih formacija upadali u vojne stanove, pljačkali, odvodili ljude na takozvane informativne razgovore, maltretirali porodice pripadnika JNA, kao i zarobljavali vojnike JNA.

U tekstu piše i da su Radio i TV Sarajevo vodile bespoštedan propagandni rat protiv JNA, te da je kriminalac Juka Prazina postao gospodar života i smrti u gradu.

Prvog maja, stoji u tekstu, napadnuta je fabrika eksploziva u Vitezu i radio-relejni centar veze, a drugog maja je napadnut Dom JNA u Sarajevu, kao i Vojna bolnica, koja je gađana zoljama i bestrzajnim topovima, a napadnut je i Školski centar JNA u gradu, dok je na obližnjem poilgonu u Pazariću blokirano 250 učenika i pitomaca vojnih škola.

Na zgradu komande Druge vojne oblasti otvara se vatra iz mitraljeza, minobacača i artiljerije, a u zgradi ima poginulih i ranjenih, dok muslimanska strana odbija sve apele da se prekinu napadi i da se poginuli i ranjeni evakuišu iz ove zgrade.

“U takvoj situaciji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović se vraća iz Lisabona u Sarajevu, gdje je zadržan u kasarni JNA u Lukavici, a tu je imao punu ličnu bezbjednost”, navodi autor.

U tekstu se napominje da je Izetbegoviću tada predočeno stanje u gradu i zatraženo da naredi muslimanskoj strani prekid vatre i omogući evakuaciju Komande Druge vojne oblasti sa svim poginulim i ranjenim pripadnicima JNA, što on prihvata i pristaje da bude u oklopnom transporteru UN sa generalima Milutinom Kukanjcem /JNA/ i Luisom Mekenzijem /UN/ na čelu kolone, koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top