fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Budućnost pripada Tesli

Spektakularnu izložbu o genijalnom naučniku, inženjeru i pronalazaču, nedavno otvorenu u Madridu, videće oko pola miliona posetilaca

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/tesla_u_pop_kulturi.jpg

Deo postavke pod nazivom „Tesla u pop kulturi” (Foto Muzej Nikole Tesle)

U Madridu je 13. novembra otvorena do sada u svetu najveća izložba o Nikoli Tesli, uz prisustvo oko 2.000 posetilaca, koji su uspeli da uđu u grandiozno zdanje španske Fondacije „Telefonika”, jedne od pet najvećih svetskih telekomunikacionih korporacija, pod čijim je pokroviteljstvom izvedena ova postavka, dok je dvestotinak zainteresovanih ostalo napolju, čekajući novu priliku.

Za njih nije bilo mesta, pošto su drugi posetioci ispunili oko 1.000 kvadratnih metara prostora na kojem je predstavljena multimedijalna postavka „Nikola Tesla – njegova je budućnost”.

Učinjen je tako i veliki kulturološki prodor, pošto istina o Teslinom genijalnom delu krči sebi put i na španskom govornom području, koje danas obuhvata oko 500 miliona ljudi.

Ideja o izložbi javila se posle velikog uspeha postavke „Teslin čudesni svet elektriciteta”, održane 2012. u Kraljevskoj akademiji nauka u Madridu, koju je, prvi put na španskom, organizovao beogradski Muzej Nikole Tesle (MNT).

Koliko je urađeno od tada, svedoči nova izložba, događaj u kojem su učestvovali i novi direktor MNT Branimir Jovanović i zamenik direktora, doskorašnji višegodišnji direktor muzeja Vladimir Jelenković. Iz Madrida su doneli pregršt izuzetno povoljnih utisaka, o čemu smo prošlog utorka razgovarali u MNT.

Prema Jelenkovićevim rečima, ova izložba pokazuje od kakvog je značaja bio prelom koji se dogodio pre dve godine, kada je Teslino delo prvi put predstavljeno španskoj publici.

– Interesovanje za Teslin život i rad, za njegovo nasleđe, od tada su toliko narasli da je bilo moguća i ova nova, spektakularna postavka, iza koje je stala moćna korporacija „Telefonika”. Od velike pomoći bio je i angažman ambasadora Srbije u Madridu Danka Prokića, koji je i otvorio izložbu, kaže naš sagovornik.

– Izložba je izvanredno oblikovana i ne prikazuje Teslu i njegovo delo samo iz naučnog i tehnološkog ugla, već ga osvetljava i kroz niz vrlo interesantnih, uspelih umetničkih instalacija, uz korišćenje najmodernije digitalne tehnologije – naglašava Brana Jovanović i izražava uverenje da će fasciniranost Teslom biti dignuta na još viši nivo i biti inspiracija mnogima da istražuju i pobliže upoznaju njegov život i delo.

Autori madridske izložbe su pisac Migel Delgado, izdavač knjiga o Tesli na španskom, i Marija Santojo, istoričarka, koji su protekle dve godine strpljivo radili na organizovanju postavke. Posle niza razgovora, predstavnici Fondacije „Telefonika” prepoznali su u ovom projektu društveni, kulturološki i sopstveni interes, obezbeđujući za njegovo ostvarenje 250.000 evra.

Izuzetan rezultat ne bio moguć bez saradnje sa MNT, koji je za potrebe izložbe ustupio Tesline lične predmete, najznačajnije fotografije i dokumente iz njegovog ličnog fonda, veliki broj interaktivnih modela i maketa Teslinih izuma, kao i 3D animacije njegovih najznačajnijih izuma i verno rekonstruisanih laboratorija u Kolorado Springsu i na Long Ajlendu.

U autorskom timu koji su okupili Delgado i Santojo našli su se španski arhitekti, dizajneri i softverski inženjeri, da bi ostvarili izvanredno upečatljivu, informativnu i edukativnu, visokoestetizovanu izložbu, kojom je rekonstruisan Teslin životni i stvaralački put.

Poseban naglasak stavljen je na duh Tesline epohe i najznačajnije vizionarske projekte ingenioznog pronalazača, koji je postao ikona savremene kulture. O tome svedoči poseban deo ove izvanredne multimedijalne izložbe, unutar koga su prikazani najrazličitiji „teslijanski” projekti iz mnogih oblasti – od igranih i dokumentarnih filmova do video-igara, od knjiga do blogova, od koreografija do glumačkih i mađioničarskih performansa, od crtanih filmova i stripova do uličnih grafita.

Naši sagovornici, gospoda Jovanović i Jelenković, naglašavaju da se upravo u tom delu izložbe vidi kako duboko i iskreno divljenje prema Tesli vlada danas i kako ga autori u najrazličitijim oblastima doživljavaju kao romantičnog i mesijanskog glasnika, kao genijalnog izumitelja koji je život posvetio brizi za čovečanstvo, za opštu dobrobit i očuvanje prirode i njenih resursa.

Organizatori očekuju da izložbu do 15. februara 2015. videti oko pola miliona posetilaca. Kakvu će pažnju privući videće se tek pošto izložba bude predstavljena i u Barseloni, a onda i u zemljama Latinske Amerike.

Autor: Slobodan Kljakić

 

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

LEGENDE OBAVEŠTAJNE U KRALjEVSTVU NIKOLE TESLE 

Izvjesno je šta bi bilo sa Teslom da je ostao u zavičaju 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: