fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Будућност припада Тесли

Спектакуларну изложбу о гениjалном научнику, инжењеру и проналазачу, недавно отворену у Мадриду, видеће око пола милиона посетилаца

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/tesla_u_pop_kulturi.jpg

Део поставке под називом „Тесла у поп култури” (Фото Музеj Николе Тесле)

У Мадриду jе 13. новембра отворена до сада у свету наjвећа изложба о Николи Тесли, уз присуство око 2.000 посетилаца, коjи су успели да уђу у грандиозно здање шпанске Фондациjе „Телефоника”, jедне од пет наjвећих светских телекомуникационих корпорациjа, под чиjим jе покровитељством изведена ова поставка, док jе двестотинак заинтересованих остало напољу, чекаjући нову прилику.

За њих ниjе било места, пошто су други посетиоци испунили око 1.000 квадратних метара простора на коjем jе представљена мултимедиjална поставка „Никола Тесла – његова jе будућност”.

Учињен jе тако и велики културолошки продор, пошто истина о Теслином гениjалном делу крчи себи пут и на шпанском говорном подручjу, коjе данас обухвата око 500 милиона људи.

Идеjа о изложби jавила се после великог успеха поставке „Теслин чудесни свет електрицитета”, одржане 2012. у Краљевскоj академиjи наука у Мадриду, коjу jе, први пут на шпанском, организовао београдски Музеj Николе Тесле (МНТ).

Колико jе урађено од тада, сведочи нова изложба, догађаj у коjем су учествовали и нови директор МНТ Бранимир Јовановић и заменик директора, доскорашњи вишегодишњи директор музеjа Владимир Јеленковић. Из Мадрида су донели прегршт изузетно повољних утисака, о чему смо прошлог уторка разговарали у МНТ.

Према Јеленковићевим речима, ова изложба показуjе од каквог jе значаjа био прелом коjи се догодио пре две године, када jе Теслино дело први пут представљено шпанскоj публици.

– Интересовање за Теслин живот и рад, за његово наслеђе, од тада су толико нарасли да jе било могућа и ова нова, спектакуларна поставка, иза коjе jе стала моћна корпорациjа „Телефоника”. Од велике помоћи био jе и ангажман амбасадора Србиjе у Мадриду Данка Прокића, коjи jе и отворио изложбу, каже наш саговорник.

– Изложба jе изванредно обликована и не приказуjе Теслу и његово дело само из научног и технолошког угла, већ га осветљава и кроз низ врло интересантних, успелих уметничких инсталациjа, уз коришћење наjмодерниjе дигиталне технологиjе – наглашава Брана Јовановић и изражава уверење да ће фасцинираност Теслом бити дигнута на jош виши ниво и бити инспирациjа многима да истражуjу и поближе упознаjу његов живот и дело.

Аутори мадридске изложбе су писац Мигел Делгадо, издавач књига о Тесли на шпанском, и Мариjа Сантоjо, историчарка, коjи су протекле две године стрпљиво радили на организовању поставке. После низа разговора, представници Фондациjе „Телефоника” препознали су у овом проjекту друштвени, културолошки и сопствени интерес, обезбеђуjући за његово остварење 250.000 евра.

Изузетан резултат не био могућ без сарадње са МНТ, коjи jе за потребе изложбе уступио Теслине личне предмете, наjзначаjниjе фотографиjе и документе из његовог личног фонда, велики броj интерактивних модела и макета Теслиних изума, као и 3Д анимациjе његових наjзначаjниjих изума и верно реконструисаних лабораториjа у Колорадо Спрингсу и на Лонг Аjленду.

У ауторском тиму коjи су окупили Делгадо и Сантоjо нашли су се шпански архитекти, дизаjнери и софтверски инжењери, да би остварили изванредно упечатљиву, информативну и едукативну, високоестетизовану изложбу, коjом jе реконструисан Теслин животни и стваралачки пут.

Посебан нагласак стављен jе на дух Теслине епохе и наjзначаjниjе визионарске проjекте ингениозног проналазача, коjи jе постао икона савремене културе. О томе сведочи посебан део ове изванредне мултимедиjалне изложбе, унутар кога су приказани наjразличитиjи „теслиjански” проjекти из многих области – од играних и документарних филмова до видео-игара, од књига до блогова, од кореографиjа до глумачких и мађионичарских перформанса, од цртаних филмова и стрипова до уличних графита.

Наши саговорници, господа Јовановић и Јеленковић, наглашаваjу да се управо у том делу изложбе види како дубоко и искрено дивљење према Тесли влада данас и како га аутори у наjразличитиjим областима доживљаваjу као романтичног и месиjанског гласника, као гениjалног изумитеља коjи jе живот посветио бризи за човечанство, за општу добробит и очување природе и њених ресурса.

Организатори очекуjу да изложбу до 15. фебруара 2015. видети око пола милиона посетилаца. Какву ће пажњу привући видеће се тек пошто изложба буде представљена и у Барселони, а онда и у земљама Латинске Америке.

Аутор: Слободан Кљакић

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане виjести:

ЛЕГЕНДЕ ОБАВЕШТАЈНЕ У КРАЉЕВСТВУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ 

Извjесно jе шта би било са Теслом да jе остао у завичаjу 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: