Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

BROJ IZBJEGLIČKIH CENTARA SA 643 SMANjEN NA 13

davor-cordas

BANjALUKA, 27. OKTOBRA /SRNA/ – U Republici Srpskoj (RS) danas postoji 13 kolektivnih centara u kojima živi 278 porodica, dok je u posljednje tri godine stambeno zbrinuto 365 porodica.
U intervjuu Srni ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš podsjetio je da su 2008. godine, kada je Vlada donijela odluku o raspuštanju kolektivnih centara, u Srpskoj bila 52 centra sa 643 porodice.
“U ovoj godini nastavili smo sa projektima stambenog zbrinjavanja, zatvorili smo kolektivni centar u Istočnom Sarajevu, gdje se u novoizgrađeni stambeni objekat uselila 21 porodica, u novu zgradu u Kotor Varoši uselilo je 20 porodica iz kolektivnog smještaja, a nedavno je u Tesliću useljena zgrada sa 16 porodica, takođe iz kolektivnog smještaja”, naglasio je Čordaš.
U Foči je prošlog mjeseca u novu zgradu uselilo 14 porodica iz alternativnih smještaja, ovih dana zatvaraju se dva kolektivna centra u Bratuncu, a porodice iz tih centara treba da usele u novu zgradu sa 32 stana. Ista situacija je i u Rogatici, gdje je takođe za korisnike kolektivnog smještaj, završena zgrada sa 14 stanova i očekuje se useljenje.
“Do kraja godine trebalo bi da bude završena i zgrada u Srebrenici sa 32 stana, čime bi bila zatvorena još dva kolektivna centra. U Vlasenici su u toku radovi na izgradnji stambenog objekta sa 13 stanova, pa će i taj kolektivni centar ubrzo biti zatvoren. Na Sokocu su u pripremi radovi na izgradnji zgrade sa 17 stanova za raseljene, a završetak ovih radova očekujemo sljedeće godine. Ove godine više od 150 porodica napustiće kolektivne centre u Srpskoj”, istakao je Čordaš.
On je naveo da u Srpskoj trenutno 4 084 porodice koriste neki vid alternativnog smještaja – od toga je 1 628 u individualnom zakupu, a ohrabruje činjenica da resorno ministarstvo ipak uspjeva da kontinuirano obezbjeđuje trajno stambeno zbrinjavanje za korisnike alternativnog smještaja.
U proteklih pet godina, broj porodica u alternativnom smještaju smanjen je sa 7 248 na 4 084, odnosno 3 164 porodice su trajno zbrinute, kaže Čordaš i dodaje da je prioritet Vlade Srpske i Ministarstva izbjeglice i raseljena lica rješavanje problema lica iz kolektivnih smještaja te da je na tom polju do sada mnogo učinjeno.
Osim sedam miliona budžetskih sredstava koji su raspoređeni u okviru Programa za rješavanje problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za ovu godinu, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica aktivno učestvuje i u realizaciji brojnih projekata čije je trenutna vrijednost veća od 60 miliona KM.
Čordaš je podsjetio da resorno ministarstvo učestvuje u implementaciji zajedničkih projekata koji se finansiraju iz udruženih sredstava, putem Fonda za povratak BiH, ukupne vrijednosti oko 5,5 miliona KM.
“Resorno ministarstvo realizuje projekte obnove infrastrukture iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske ukupne vrijednosti četiri miliona KM, raspoređenih u 45 infrastrukturnih projekata u našj republici, a većina ovih projekata završena je u ovoj godini ili su radovi u toku”, naglasio je Čordaš.
Prema njegovim riječima, u okviru saradnje sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, resorno ministarstvo je i ove godine učesnik u finansiranju i realizaciji više projekata pomoći raseljenim licima i povratnicima u Republiku Srpsku, koje implementiraju humanitarne organizacije, kao što su ASB, CRS, Hilfsvork i UNDP, a ukupna vrijednost ovih projekata je veća od sedam miliona KM.
“Kroz kreditna zaduženja, iz OPEC – Fonda za međunarodni razvoj, obezbijeđeno je oko 4,5 miliona KM, koji će biti utrošeni na projekte u Srpskoj, dok je u pripremi i novi CEB projekat, putem kojeg će biti obezbjeđena sredstva u iznosu od oko 34 miliona KM za zbrinjavanje više od 500 porodica”, ističe Čordaš u intervjuu Srni.
Komentarišući najave da bi u BiH do 2014. godine mogla biti stavljena tačka na izbjegličko pitanje, kao dilemu da li se to može završiti bez kreditnog zaduženja BiH od 400 miliona KM, Čordaš kaže da odluka Parlamentarne skupštine BiH o kreditnom zaduženju još nije provedena, ali da je sigurno da bi ta finansijska injekcija znatno ubrzala trajno rješavanje problema raseljenih, izbjeglih i povratnika u BiH.
On je naveo da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske realizuje nekoliko projekata za trajno zbrinjavanje lica iz alternativnih smještaja i participira u sredstvima koje su međunarodne humanitarne organizacije namijenile za tu svrhu.
“Osim toga, finalizirane su i pripreme za međunarodnu donatorsku konferenciju, koja će se održati početkom naredne godine u Sarajevu, a značajan dio prikupljenih sredstava biće usmjeren u BiH”, tvrdi Čordaš. Sljedeći korak je održavanje konferencije na nivou ministara inostranih poslova zemalja regiona, čime bi trebalo da budu okončane pripreme koje bi obezbijedile uspješnu donatorsku konferenciju.
Ministarska konferencija biće održana u Beogradu 7. novembra, dok je održavanje donatorske konferencije predviđeno početkom 2012. godine u Sarajevu.
“Na donatorskoj konferenciji predviđeno da BiH predstavi svoje ukupne potrebe definisane Revidiranom strategijom za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma”, zaključio je Čordaš.

 

 

Izvor: srna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: