Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

БРОЈ ИЗБЈЕГЛИЧКИХ ЦЕНТАРА СА 643 СМАЊЕН НА 13

davor-cordas

БАЊАЛУКА, 27. ОКТОБРА /СРНА/ – У Републици Српскоj (РС) данас постоjи 13 колективних центара у коjима живи 278 породица, док jе у посљедње три године стамбено збринуто 365 породица.
У интервjуу Срни министар за избjеглице и расељена лица РС Давор Чордаш подсjетио jе да су 2008. године, када jе Влада дониjела одлуку о распуштању колективних центара, у Српскоj била 52 центра са 643 породице.
“У овоj години наставили смо са проjектима стамбеног збрињавања, затворили смо колективни центар у Источном Сараjеву, гдjе се у новоизграђени стамбени обjекат уселила 21 породица, у нову зграду у Котор Вароши уселило jе 20 породица из колективног смjештаjа, а недавно jе у Теслићу усељена зграда са 16 породица, такође из колективног смjештаjа”, нагласио jе Чордаш.
У Фочи jе прошлог мjесеца у нову зграду уселило 14 породица из алтернативних смjештаjа, ових дана затвараjу се два колективна центра у Братунцу, а породице из тих центара треба да уселе у нову зграду са 32 стана. Иста ситуациjа jе и у Рогатици, гдjе jе такође за кориснике колективног смjештаj, завршена зграда са 14 станова и очекуjе се усељење.
“До краjа године требало би да буде завршена и зграда у Сребреници са 32 стана, чиме би била затворена jош два колективна центра. У Власеници су у току радови на изградњи стамбеног обjекта са 13 станова, па ће и таj колективни центар убрзо бити затворен. На Сокоцу су у припреми радови на изградњи зграде са 17 станова за расељене, а завршетак ових радова очекуjемо сљедеће године. Ове године више од 150 породица напустиће колективне центре у Српскоj”, истакао jе Чордаш.
Он jе навео да у Српскоj тренутно 4 084 породице користе неки вид алтернативног смjештаjа – од тога jе 1 628 у индивидуалном закупу, а охрабруjе чињеница да ресорно министарство ипак успjева да континуирано обезбjеђуjе траjно стамбено збрињавање за кориснике алтернативног смjештаjа.
У протеклих пет година, броj породица у алтернативном смjештаjу смањен jе са 7 248 на 4 084, односно 3 164 породице су траjно збринуте, каже Чордаш и додаjе да jе приоритет Владе Српске и Министарства избjеглице и расељена лица рjешавање проблема лица из колективних смjештаjа те да jе на том пољу до сада много учињено.
Осим седам милиона буџетских средстава коjи су распоређени у оквиру Програма за рjешавање проблема расељених лица, повратника и избjеглица за ову годину, Министарство за избjеглице и расељена лица активно учествуjе и у реализациjи броjних проjеката чиjе jе тренутна вриjедност већа од 60 милиона КМ.
Чордаш jе подсjетио да ресорно министарство учествуjе у имплементациjи заjедничких проjеката коjи се финансираjу из удружених средстава, путем Фонда за повратак БиХ, укупне вриjедности око 5,5 милиона КМ.
“Ресорно министарство реализуjе проjекте обнове инфраструктуре из економско-социjалне компоненте Развоjног програма Српске укупне вриjедности четири милиона КМ, распоређених у 45 инфраструктурних проjеката у нашj републици, а већина ових проjеката завршена jе у овоj години или су радови у току”, нагласио jе Чордаш.
Према његовим риjечима, у оквиру сарадње са међународним хуманитарним организациjама, ресорно министарство jе и ове године учесник у финансирању и реализациjи више проjеката помоћи расељеним лицима и повратницима у Републику Српску, коjе имплементираjу хуманитарне организациjе, као што су АСБ, ЦРС, Хилфсворк и УНДП, а укупна вриjедност ових проjеката jе већа од седам милиона КМ.
“Кроз кредитна задужења, из ОПЕЦ – Фонда за међународни развоj, обезбиjеђено jе око 4,5 милиона КМ, коjи ће бити утрошени на проjекте у Српскоj, док jе у припреми и нови ЦЕБ проjекат, путем коjег ће бити обезбjеђена средства у износу од око 34 милиона КМ за збрињавање више од 500 породица”, истиче Чордаш у интервjуу Срни.
Коментаришући наjаве да би у БиХ до 2014. године могла бити стављена тачка на избjегличко питање, као дилему да ли се то може завршити без кредитног задужења БиХ од 400 милиона КМ, Чордаш каже да одлука Парламентарне скупштине БиХ о кредитном задужењу jош ниjе проведена, али да jе сигурно да би та финансиjска инjекциjа знатно убрзала траjно рjешавање проблема расељених, избjеглих и повратника у БиХ.
Он jе навео да Министарство за избjеглице и расељена лица Српске реализуjе неколико проjеката за траjно збрињавање лица из алтернативних смjештаjа и партиципира у средствима коjе су међународне хуманитарне организациjе намиjениле за ту сврху.
“Осим тога, финализиране су и припреме за међународну донаторску конференциjу, коjа ће се одржати почетком наредне године у Сараjеву, а значаjан дио прикупљених средстава биће усмjерен у БиХ”, тврди Чордаш. Сљедећи корак jе одржавање конференциjе на нивоу министара иностраних послова земаља региона, чиме би требало да буду окончане припреме коjе би обезбиjедиле успjешну донаторску конференциjу.
Министарска конференциjа биће одржана у Београду 7. новембра, док jе одржавање донаторске конференциjе предвиђено почетком 2012. године у Сараjеву.
“На донаторскоj конференциjи предвиђено да БиХ представи своjе укупне потребе дефинисане Ревидираном стратегиjом за провођење Анекса седам Деjтонског мировног споразума”, закључио jе Чордаш.

 

 

Извор: срна

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: