fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Brod: 26 godina od agresije hrvatske vojske

U Brodu će biti obilježeno 26 godina od agresije hrvatske vojske na ovu opštinu.

Parastos Foto: RTRS
Parastos Foto: RTRS

Obilježavanje 26 godina od hrvatske agresije počeće ispred spomen-obilježja u Brodskom polju jedan kod Osnovne škole „Sveti Sava“ u 11.30 časova.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić izjavio je Srni da je 3. marta 1992. godine preko mosta na rijeci Savi iz Slavonskog Broda prešao velik broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika.

„Danas obilježavamo datum koji je vrlo značajan za Brod, odnosno najnoviju ratnu istoriju ove opštine. Na Brod je 3. marta izvršena agresija na srpsko stanovništvo, a sve dalje što se dešavalo poslije je mnogo strašnije“, naveo je Vidić.

On ističe da je nakon 3. marta Brod bio okpiran, srpski narod protjeran, te da su potom formirani logori za Srbe koji nisu napustili svoja vjekovna ognjišta.

„Za Srbe je most preko rijeke Save bio zatvoren, a na mostu, koji je nosio naziv `Most bratstva i jedinstva` je pisalo `Zatvoren most za Srbe i pse`“, podsjetio je Vidić.

On je dodao da Boračka organizacija 3. mart obilježava kao datum od značaja za opštinu Brod.

„S obzirom da su dešavanja iz tog vremena u vezi sa Mjesnom zajednicom Brodsko Polje, tako se i porodice i saborci istovremeno sjećaju i poginulih boraca ovoga mjesta, koji su živote položili za odbranu i slobodu Broda i za očuvanje Republike Srpske“, rekao je Vidić.

Prvi napad na Brod je počeo pored magistralnog puta Brod-Derventa, tačnije u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada.

Istog dana u večernjim časovima ranjen je tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ispovest bivšeg logoraša: Hrvati još kriju moje krvnike

Hrvatske jedinice u Posavini ubile 3.684 srpska civila i otvorile 54 logora

Brod – Parastos za 48 poginulih srpskih boraca

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: