fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatske jedinice u Posavini ubile 3.684 srpska civila i otvorile 54 logora

Haški tribunal, koji je osudio Hrvatsku za agresiju na BiH i okupaciju dijela njene teritorije, „zaboravio“ je vojni udar dirigovan iz Zagreba na Srbe u Posavini, gdje su hrvatske jedinice za nekoliko mjeseci ubile 3.684 srpska civila i otvorile 54 logora za Srbe, pišu „Večernji novosti“.

HVO - Orašje Foto: RTRS
HVO – Orašje Foto: RTRS

Prema navodima ovog lista, hrvatske jedinice su od 26. marta 1992. godine, kada su prešle Savu, i narednih dana okupirale Šamac, Brod, Modriču, Odžak, Orašje, Derventu, Gradačac i Brčko, gdje su počinile masovne zločine.

Hrvatski general Vinko Štefanek prošle godine je rekao da je komandovao Taktičkom grupom Hrvatske vojske u Posavini i da je komandna linija bila jedinstvena sa Zagrebom.

Prvi masovni zločin u BiH dogodio se 26. marta 1992. godine u srpskom selu Sijekovac kod Broda gdje su hrvatski specijalci kojima je komandovao tadašnji poslaik u Saboru Hrvatske Ante Prkačin za sat vremena ubili 15 civila. Narednih nekoliko dana pobili su ukupno njih 70, dok se devetoro i danas vodi kao nestalo.

Jedna od rijetkih preživjelih Saša Milošević, koji je tada imao devet godina, ispričao je da je tada vidio ubistvo dvojice komšija Zečevića, djeda Jova od 80 godina njegovog paralizovanog sina Petra.

„Vojnici su bili iz Hrvatske u maskirnim uniformama sa oznakama HVO i `zengi`“, priča Milošević, kome su ubili oca i dva starija brata.

Kada je Vojska Republike Srpske počela da oslobađa ovu teritoriju, hrvatske snage su u povlačenju povele srpske zarobljenike i rasporedili ih u logore u Orašju, Slavonskom Brodu, Kerestincu i Trsteniku kod Zagreba, u „Katarini“ u Puli i splitskoj „Lori“.

„Novosti“ navode da je zvanično utvrđeno da je u napadu na BiH učestvovala 31 jedinica hrvatske vojske iz Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda, Vinkovaca, virovitice, Varaždina, Slatine, Rijeke, Bjelovara…

Srpski logoraši najavili su da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog učešća njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubistvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i Herceg-Bosni.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je juče Srni da su na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila 222 logora za Srbe u kojima su 90 odsto bili zatočeni civili, žene i djeca, a najzloglasniji među njima bio je splitska „Lora“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpski logoraši: Zločine u Posavini pravosuđe tretira kao manje bitne

Potresna ispovest: Komšije Hrvati postajale zveri preko noći …

Mačar: Predmet „Orašje“ ima elemente udruženog zločinačkog poduhvata

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: