Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brisel od Zagreba traži krivično gonjenje za negiranje holokausta

Hrvatski gardisti ispred spomenika u Jasenovcu
Hrvatski gardisti ispred spomenika u Jasenovcu

Zagreb – Brisel od Hrvatske traži da zakonima precizno predvidi krivično gonjenje onih koji poriču fašističke zločine, prenose hrvatski mediji pozivajući se na izjavu povjerenice EU za pravosuđe Vere Jourove.

Vijest je munjevito obišla region, sa akcentom na dio njene izjave da Hrvatska u svoje zakone nije precizno “kriminalizovala negiranje holokasuta”. Evropska komisija želi da se u krivičnom zakonu navede kako je negiranje holokausta i ostalih zločina fašizma kažnjivo.

Nakon što je zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv autora poruke “Pedere u logore”, jer je autor taj poziv objavio pod uticajem “psihologije mase, zbog čega nije imao namjeru da podstiče na nasilje i mržnju”, Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) se “napokon trgnulo”. Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo poništilo odluku opštinskog državnog tužilaštva i naložilo sprovođenje istrage.

Nakon toga DORH je objavio da je zbog uočenih pogrešnih odluka opštinskih i županijskih državnih tužilaštva pokrenuta provjera svih postupaka i presuda za krivično djelo podsticanja na nasilje i mržnju vođenih u posljednje tri godine.

Obrt u slučaju te krivične prijave, slučajno ili ne, uslijedio je nakon specijalne konferencije posvećene temi borbe protiv rasizma, ksenofobije i govora mržnje u Evropskoj uniji, održane prije nekoliko dana u Briselu.

Glavna poruka konferencije je da se članice EU moraju snažnije boriti protiv rasizma, ksenofobije i govora mržnje, jer im je to ne samo zakonska, već i moralna obaveza.

Povjerenica EU za pravosuđe Vera Jourova takođe je nedavno pozvala države članice da u potpunosti sprovedu obaveze iz Okvirne odluke Vijeća Evrope od 28. novembra 2008. godine o suzbijanju određenih oblika i načina izražavanja rasizma i ksenofobije kaznenopravnim sredstvima u nacionalno zakonodavstvo. Jurova je prozvala niz članica EU, među kojima i Hrvatsku, što nisu u svom zakonodavstvu jasno kriminalizovale negiranje holokausta. Zaprijetila je da će EK pokrenuti postupke prema onim članicama koje ne sprovode okvirnu odluku u vezi s tim pitanjem.

Ministarstvo pravde

Portparol Ministarstva pravde Hrvatske Sergej Abramov izjavio je da je Evropska komisija novembra 2014. godine pozvala Ministarstvo pravde da joj dostavi dodatna pojašnjenja o transponiranju Okvirne odluke o suzbijanju javnog izražavanja rasizma i ksenofobije, i to u dijelu koji se odnosi na krivičnu odgovornost za poricanje ili umanjivanje holokausta u hrvatsko krivično zakonodavstvo. Istog mjeseca Ministarstvo pravde, tvrdi Abramov u Briselu je poslalo dodatno tumačenje u kojem je objasnilo da je Hrvatska u Krivični zakon, koji je na snazi od 2013., u potpunosti ugradila odredbe iz okvirne odluke.

 

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Josipu Brozu Titu istorija nikad neće oprostiti što nije otišao u Jasenovac

Nadežda Vinaver – JASENOVAČKO ZAŠTO

Šta mi imamo sa jeretičkim “svecima”? – razgovor sa dr Zoranom Čvorovićem

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: