fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Branko Tepić, dječak sa čuvene fotografije Žorža Skrigina, 74 godine poslije (VIDEO)

Jedna fotografija, nastala 1944. godine u Knežici kod Kozarske Dubice, zauvijek je postala simbol antifašističke borbe i herojstva naroda Kozare i Potkozarja. Riječ je o fotografiji majke Milice Tepić, koja djecu spasava fašističkog terora i zločina, bježeći i skrivajući se planinom Kozarom i njenim obroncima.

Fotografija sa Knežice Foto: RTRS
Fotografija sa Knežice Foto: RTRS

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 08. oktobra 2015. godine.

Fotografiju je ovjekovječio ratni reporter Žorž Skrigin. Sedam decenija kasnije, pronašli smo tadašnjeg dvogodišnjeg dječaka Branka Tepića, kojeg je majka bježeći nosila na leđima, vodeći sestru Dragicu za ruku. Sudbina je htjela da mu ova fotografija na neki način odredi budućnost „vječitog izbjeglice“.

Čuvena fotografija nastala je u Knežici prije 74 godinu, kada je ratni reporter Žorž Skrigin sreo napaćenu Milicu Tepić iz dubičkog Komlenca, koja je bježeći od ustaša i ostalih fašista, spasavala svoju nejač. Krijući se u šumi, bježeći od pokolja i logora, na leđima je nosila dvogodišnjeg sina Branka, a za ruku vodila dvije godine stariju kćerku Dragicu. Njen sin Branko danas ima 73 godine.

Branko sada kaže da su „samim čudom ostali živi jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i ljeti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi“. Njegova majka je, kaže, „imala još veći problem jer je sa sobom imala djecu.“

„Spavali smo u šumi, ona je vjerovatno napravila neku zaštitu od granja da tu spavamo“, kaže Branko.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

STRADALA 721. 000 SRBA, ŠTO JE 80 ODSTO UKUPNIH GUBITAKA

HRVATSKA SE NIKADA NIJE SUOČILA SA ZLOČINAČKOM PROŠLOŠĆU

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: