fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Страдала 721. 000 Срба, што је 80 одсто укупних губитака

У Другом свjетском рату, на подручjу данашње БиХ, страдала jе 721.000 Срба, муслимани су имали 68.000 страдалих, а Хрвати 24.000. Посљедица свега jе радикална промjена демографске слике, наводи Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоjе Иванишевић.

Дјечји логор у Стаклани, Сисак, 1942. Фото: ЈУСП Јасеновац
Дјечји логор у Стаклани, Сисак, 1942.
Фото: ЈУСП Јасеновац

Приредила: Весна ШУРБАТ

Током Другог свjетског рата, на подручjу данашње БиХ, од 904.000 страдалих – 721.000 су Срби, коjи су чинили готово 80 одсто укупних губитака, истиче историчар Миливоjе Иванишевић.

Муслимански губици у БиХ износили су 68.000 лица, односно 7,5 одсто, а хрватски 24.000 или 2,7 одсто од укупних губитака БиХ. Страдала су и 11.024 Јевреjа.

Иванишевић указуjе да jе разлог за прикривање српских губитака то што су показатељи првог послиjератног пописа у Југославиjи дали врло суморну слику – да jе страдање српског народа било десет пута веће од муслиманског, а скоро тридесет пута веће од хрватског.

„Посебно се то видело у случаjу БиХ и Хрватске. Демографски губици БиХ износили су 904.000 или 32 одсто од укупних губитака Југославиjе (убиjени, расељени, нерођени)“, наводи Иванишевић за Срну, позиваjући се на историjске изворе.

„Од толико страдалих у БиХ, jедине жртве геноцида, народноослободилачког и антифашистичког рата били су Срби, а остали су у наjвећоj мери страдали као припадници разних фашистичких оружаних формациjа и као сарадници окупатора у разарању властите државе у коjоj су до тада живели“, наводи Иванишевић.

Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку истиче да ни jедан европски народ у своjоj властитоj држави ниjе претрпио толико суров и немилосрдан вjерски и национални погром као што су Срби од своjих сусjеда…

„Зашто то криjемо? Ми немамо своj Јад Вашем, своj институт, саборни храм или музеj геноцида. Што jе jош горе, не знамо чак ни сва имена жртава. Нисмо ни покушали да их попишемо“, истиче Иванишевић у интервjуу Срни.

У том рату, од сваке српске породице „узето“ jе по неколико глава, наводи он, а многе српске и jевреjске породице заувиjек су без трага нестале. Убиjање Срба или Јевреjа тих година ниjе третирано као злочин.

„Напротив, за то се добиjала награда. Последица свега jе радикална промена демографске слике БиХ“, наводи Иванишевић.

Поредећи губитке у Другом свjетском рату са осталим европским државама, Иванишевић напомиње да су губици Југославиjе, само због огромног страдања Срба, износили веома високих 12,2 одсто.

Он наводи да су у Бугараскоj губици били 0,3 одсто од укупног становништва, Велика Британиjа изгубила jе 0,8 одсто, Италиjа 0,9 одсто, Белгиjа jедан одсто, Француска 1,4 одсто, Грчка 2,2 одсто, Чехословачка 2,8 одсто…

Затим Румуниjа 2,9 одсто, Мађарска 4,7 одсто, Аустриjа пет одсто, Њемачка 6,1 одсто, СССР између 8,8 и 12,9 одсто, Пољска 20,4 одсто.

Наводећи да су у БиХ у Другом свjетском рату евидентиране 11.024 jевреjске жртве, од коjих у самом Сараjеву 8.313 лица, Иванишевић jе судбину Јевреjа у том рату упоредио са судбином Срба у оном од 1992. до 1995. године.

„У првом случаjу, Сараjево jе jош новембра 1941. `очишћено` од Јевреjа, а исто се догодило и са Србима, од коjих jе Сараjево коначно и дефинитивно `очишћено` током зиме 1995-1996. године“, напомиње Иванишевић.

Он указуjе да се Срби, упркос приjатељским односима са Израелом, нису угледали на Јевреjе у смислу његовања успомене на властите жртве.

„И данас су српске државне институциjе, па и државници“, сматра Иванишевић, „индолентни према срамотноj чињеници да су српска страдања и даље на перифериjи интересовања“.

Он подсjећа да jе у званичним државним списковима и документима евидентирано свега 155.912 имена српских жртава из времена Другог свjетског рата.

„Многи политичари и лидери странака, вjероватно, то не знаjу. А, недостаjе бар jош два пута толико имена. Ако смо као нациjа били блокирани у поратним годинама и децениjама док смо живели под истим кровом са своjим убицама, бар смо последње две децениjе од како имамо Републику Српску ослобођени тог оптерећења“, сматра Иванишевић.

Он наводи да треба изниjети и овjековjечити чињенице о српском страдању због дуга према генерациjама коjе долазе.

„Јермени своjе жртве никад нису препустили забораву, па су након много децениjа доказали, а свет jе признао, геноцид коjи jе извршен над jерменским народом. А, шта ми чекамо?“, пита Иванишевић.

У истраживању српских губитака у Другом свjетском рату, Иванишевић jе, осим страних извора и властитих поређења, користио и податке аутора Д. Вогелника „Демографски губици Југославиjе у Другом светском рату“.

Такође, користио jе и податке из књиге Животиjа Ђорђевића „Губици становништва Југославиjе у Другом светском рату“ и Владимира Жерjавића „Губици становништва Југославиjе у Другом свjетском рату“.

Извор: srna

Везане виjести:

Иванишевић: Факти доказуjу геноцид у НДХ – Jadovno 1941.

хапшење осумњичених или заташкавање злочина над србима?

ДО КРАЈА ГОДИНЕ МОНОГРАФИЈА СА 31.000 … – Jadovno 1941.

Срамна лицитирања српским жртвама – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: