Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Београд: Регионални скуп представника српских заједница

regionalni-skup.jpg

Само привредно снажна и политички утицаjна Србиjа може да штити и одржава све Србе ма гдjе живjели, а Република Српска jе у том смислу њен наjважниjи и наjближи партнер и савезник – речено jе у Београду на скупу представника Срба из региона и Србиjе, коjи jе окупио Србе из девет држава региона.

Отвараjући скуп под називом „Положаj и перспективе српског народа у земљама региона“, на коjем делегациjу Републике Српске предводи предсjедник Милорад Додик, министар вjера и диjаспоре Србиjе Срђан Срећковић jе рекао да политички односи Србиjе и Српске никад нису били бољи, али да се мора jош много тога урадити на економском плану.

Он jе изразио увjерење да се може доста постићи када jе риjеч о повратку Срба у Федерациjу БиХ, на њиховом потпуниjем интегрисању и укључењу у органе власти на локалном и федералном нивоу, што им законом припада.

Срећковић jе рекао да Србиjа поштуjе суверенитет других земаља и да jе њена обавеза да буде подршка свим Србима у региону, коjих у региону има око два милиона.

Он jе нагласио да jе историjска обавеза Србиjе да са Црном Гором гради искрене и приjатељске односе, у наjбољоj намjери да истовремено подржи и српски народ у остваривању његових права.

Срећковић jе истакао да се мора jош много учинити да Срби у Хрватскоj буду боље економски и политички интегрисани и да се коначно риjеши проблем о повратка и одрживог опстанка избjеглих Срба, као и проблеми таjних оптужница и реституциjе станарских права.

Он jе изразио увjерење да jе могуће унаприjедити и jачати свиjест о пориjеклу Срба у Албаниjи и подстицати их да се национално и вjерски декларишу, да треба додатно инсистирати на поштовању мађарског устава и гарантованом мjесту српском посланка у мађарском парламенту, као и у Македониjи.

Срећковић jе рекао да вjеруjе да ће се истраjати на бризи за додатна права „избрисаних“ у Словениjи, те да ће Србиjа бити увиjек на услузи Србима у Румуниjи.

Он jе истакао да Србиjа поштуjе по наjвишим страндардима права националних заjедница и да то исто тражи и од осталих земаља гдjе Срби живе.

Срећковић каже да jе Србиjа свjесна своjе одговорности за стабилност овог диjела Балкана и да се залаже за регионалну стандардизациjу и хармонизациjу законодавства по питању положаjа националних заjедница.

Он jе нагласио да jе Србиjа учинила до сада много у односима према Србима у региону, почев од финансиjске помоћи као што jе градња школе на Палама или Андрићевог института у Вишеграду, до помоћи у очувању идентитета.

Представници српских заjедница из региона на овом скупу су размотрили положаj и перспективе Срба у земљама региона, а скупу су присуствовали и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвиjановић и предсjедник Социjалистичке партиjе Петар Ђокић, те премиjер Србиjе Мирко Цветковић.

Конференциjа под називом „Положаj и перспективе српског народа у земљама региона“ окупила jе представнике српских заjедница из Албаниjе, Македониjе, Румуниjе, Словениjе, БиХ, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.

На скупу, између осталих, учествуjу и предсjедник Српског народног виjећа и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац, представници странака у Црноj Гори – предсjедник Социjалистичке народне партиjе Срђан Милић, предсjедник Народне странке Петар Поповић, предсjедник Демократске српске странке Ранко Кадић, посланик у македонском парламенту Иван Стоилковић, предсjедник Скупштине диjаспоре и Срба у региону Славомир Гвозденовић.

Извор: RTRS

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: