Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beograd: Regionalni skup predstavnika srpskih zajednica

regionalni-skup.jpg

Samo privredno snažna i politički uticajna Srbija može da štiti i održava sve Srbe ma gdje živjeli, a Republika Srpska je u tom smislu njen najvažniji i najbliži partner i saveznik – rečeno je u Beogradu na skupu predstavnika Srba iz regiona i Srbije, koji je okupio Srbe iz devet država regiona.

Otvarajući skup pod nazivom „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona“, na kojem delegaciju Republike Srpske predvodi predsjednik Milorad Dodik, ministar vjera i dijaspore Srbije Srđan Srećković je rekao da politički odnosi Srbije i Srpske nikad nisu bili bolji, ali da se mora još mnogo toga uraditi na ekonomskom planu.

On je izrazio uvjerenje da se može dosta postići kada je riječ o povratku Srba u Federaciju BiH, na njihovom potpunijem integrisanju i uključenju u organe vlasti na lokalnom i federalnom nivou, što im zakonom pripada.

Srećković je rekao da Srbija poštuje suverenitet drugih zemalja i da je njena obaveza da bude podrška svim Srbima u regionu, kojih u regionu ima oko dva miliona.

On je naglasio da je istorijska obaveza Srbije da sa Crnom Gorom gradi iskrene i prijateljske odnose, u najboljoj namjeri da istovremeno podrži i srpski narod u ostvarivanju njegovih prava.

Srećković je istakao da se mora još mnogo učiniti da Srbi u Hrvatskoj budu bolje ekonomski i politički integrisani i da se konačno riješi problem o povratka i održivog opstanka izbjeglih Srba, kao i problemi tajnih optužnica i restitucije stanarskih prava.

On je izrazio uvjerenje da je moguće unaprijediti i jačati svijest o porijeklu Srba u Albaniji i podsticati ih da se nacionalno i vjerski deklarišu, da treba dodatno insistirati na poštovanju mađarskog ustava i garantovanom mjestu srpskom poslanka u mađarskom parlamentu, kao i u Makedoniji.

Srećković je rekao da vjeruje da će se istrajati na brizi za dodatna prava „izbrisanih“ u Sloveniji, te da će Srbija biti uvijek na usluzi Srbima u Rumuniji.

On je istakao da Srbija poštuje po najvišim strandardima prava nacionalnih zajednica i da to isto traži i od ostalih zemalja gdje Srbi žive.

Srećković kaže da je Srbija svjesna svoje odgovornosti za stabilnost ovog dijela Balkana i da se zalaže za regionalnu standardizaciju i harmonizaciju zakonodavstva po pitanju položaja nacionalnih zajednica.

On je naglasio da je Srbija učinila do sada mnogo u odnosima prema Srbima u regionu, počev od finansijske pomoći kao što je gradnja škole na Palama ili Andrićevog instituta u Višegradu, do pomoći u očuvanju identiteta.

Predstavnici srpskih zajednica iz regiona na ovom skupu su razmotrili položaj i perspektive Srba u zemljama regiona, a skupu su prisustvovali i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te premijer Srbije Mirko Cvetković.

Konferencija pod nazivom „Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona“ okupila je predstavnike srpskih zajednica iz Albanije, Makedonije, Rumunije, Slovenije, BiH, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Na skupu, između ostalih, učestvuju i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, predstavnici stranaka u Crnoj Gori – predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, predsjednik Narodne stranke Petar Popović, predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, poslanik u makedonskom parlamentu Ivan Stoilković, predsjednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Slavomir Gvozdenović.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: