fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bandić u Jasenovcu: Ovdje je počinjen genocid

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić posjetio je Spomen-područje Jasenovac i naglasio da je na tom mjestu „počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svjetskom ratu“.

Milan Bandić (foto: PIXSELL)
Milan Bandić (foto: PIXSELL)

Bandić je sa saradnicima obišao Spomen-područje u susret obilježavanju 72 godine od proboja zarobljenika iz tog ustaškog koncentracionog logora.

„Svrha dolaska je inspekcija – da vidim je li sve uređeno kako bi 23. aprila došao, zajedno sa državnom delegacijom, da zapalim svijeću i položim cvijeće za one koji su ovdje nevini ubijeni“, kaže Bandić.

On je napomenuo da prije pet godina to nije bilo sređeno kao sada, već da je „sve bilo sablasno, te se nije moglo ni proći od lokvi, a žabe su kreketale unaokolo“.

Bandić navodi da je tadašnjem upravniku Spomen-područja Nataši Jovičić rekao da će to urediti, nakon čega su mašine stigle za tri dana.

Gradonačelnik Zagreba napominje da je u Jasenovcu ubijeno i 2.000 Zagrepčana, prenose hrvatski portali.

Bandić je jedan od rijetkih vladajućih političara u Hrvatskoj koji je ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku u više navrata nazvao zločinačkom i genocidnom tvorevinom.

Nekoliko stotina metara od Spomen-područja i dalje se nalazi spomenik na kome je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Ni Vlada Hrvatske, ni predsjednik te države do danas nisu učinili ništa da ta ploča bude uklonjena ili da bar bude izbrisan ustaški pozdrav.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I ove godine odvojene komemoracije u Jasenovcu

Da li je NDH bila država?

Suočavanje s prošlošću i „BESPUĆA POVIJESNE (NEO)ZBILjNOSTI“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: