Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I ove godine odvojene komemoracije u Jasenovcu

I ove godine komemoracija 22. aprila povodom proboja iz logora Jasenovac biće podeljena. Državnoj komemoraciji neće prisustvovati predstavnici jevrejskih opština, ni predstavnici Srba. Poštu žrtvama odaće odvojeno.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Pošta žrtvama u senci politike i ovaj put. Sedamdeset dve godine kasnije, u mestu stradanja stotina hiljada ljudi, ploča sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ koju su postavili hrvatski veterani stoji od novembra. Uprkos odluci Sabora i inicijativi Srpskog nardonog vijeća – nije uklonjena.

„Nema pomaka još uvek, imamo nekoliko dana pred sobom, da li će vlasti u međuvremenu nešto uraditi, to za sada ne znamo. Kako stvari za sada stoje, mi iz SNV-a ćemo zajedno sa Savezom antifašističkih boraca održati komemoraciju u subotu“, kaže predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Zbog toga na državnu ceremoniju neće ni opozicioni SDP. Koordinaciju jevrejskih opšina Hrvatske ne bi zadovoljilo uklanjanje ploče. Događa se relativizacija ustaštva i za to, kažu, nema kazne. Komemoracija će biti dva dana kasnije. Podržavaju ih u tome u Srbiji.

„I mi ćemo ceniti i prihvatiti njihove razloge, zbog čega je to 24. a ne neki drugi dan“, kaže Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Predstavnici Jevrejskih opština nisu učestvovali ni u obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, koje je organizovala Vlada Hrvatske.

„Mora se na dostojanstven način obeležiti, da se zna da je poruka svih – setimo se žrtava, dajmo im poštovanje, ali sledećoj generaciji, koja ne zna ništa u vezi sa tim, da damo lekciju života – šta se ne sme raditi“, kaže Sabadoš.

Nešto više od 1.000 logoraša bilo je u Jasenovcu tog 22. aprila. Do slobode je stiglo njih nešto više od 100.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Obilježavanje 72 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina

Zbog ustaškog pozdrava bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

Antifašisti organizuju komemoraciju 23. aprila

Zbog tolerisanja ustaštva Bet Izrael neće na komemoraciju u Jasenovac

Dnevnik zabluda: Spomenici razdora

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: