Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

I ove godine odvojene komemoracije u Jasenovcu

Datum objave: sreda, 19 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

I ove godine komemoracija 22. aprila povodom proboja iz logora Jasenovac biće podeljena. Državnoj komemoraciji neće prisustvovati predstavnici jevrejskih opština, ni predstavnici Srba. Poštu žrtvama odaće odvojeno.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Pošta žrtvama u senci politike i ovaj put. Sedamdeset dve godine kasnije, u mestu stradanja stotina hiljada ljudi, ploča sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koju su postavili hrvatski veterani stoji od novembra. Uprkos odluci Sabora i inicijativi Srpskog nardonog vijeća – nije uklonjena.

“Nema pomaka još uvek, imamo nekoliko dana pred sobom, da li će vlasti u međuvremenu nešto uraditi, to za sada ne znamo. Kako stvari za sada stoje, mi iz SNV-a ćemo zajedno sa Savezom antifašističkih boraca održati komemoraciju u subotu”, kaže predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Zbog toga na državnu ceremoniju neće ni opozicioni SDP. Koordinaciju jevrejskih opšina Hrvatske ne bi zadovoljilo uklanjanje ploče. Događa se relativizacija ustaštva i za to, kažu, nema kazne. Komemoracija će biti dva dana kasnije. Podržavaju ih u tome u Srbiji.

“I mi ćemo ceniti i prihvatiti njihove razloge, zbog čega je to 24. a ne neki drugi dan”, kaže Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Predstavnici Jevrejskih opština nisu učestvovali ni u obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, koje je organizovala Vlada Hrvatske.

“Mora se na dostojanstven način obeležiti, da se zna da je poruka svih – setimo se žrtava, dajmo im poštovanje, ali sledećoj generaciji, koja ne zna ništa u vezi sa tim, da damo lekciju života – šta se ne sme raditi”, kaže Sabadoš.

Nešto više od 1.000 logoraša bilo je u Jasenovcu tog 22. aprila. Do slobode je stiglo njih nešto više od 100.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Obilježavanje 72 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina

Zbog ustaškog pozdrava bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

Antifašisti organizuju komemoraciju 23. aprila

Zbog tolerisanja ustaštva Bet Izrael neće na komemoraciju u Jasenovac

Dnevnik zabluda: Spomenici razdora
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top