fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Аустријанци избегавају да спомену Србе на меморијалној табли Диане Будисављевић. Kажу да нема места..

„На основу досадашњих истраживања, Диана је спасавала српску децу и то би требало да буде назначено“.

Дијана Будисављевић
Диана Будисављевић

Диана Будисављевић, Аустријанка из Инзбрука која је током Другог светског рата задужила српски народ у марионетској Независној држави Хрватској, спасавајући српску децу из злогласних логора – гладне, исцрпљене и на ивици смрти, није заборављена ни у свом родном граду. Али, некоме је тешко да на табли са њеним именом уопште спомене Србе, а спасла је 10.000 српске деце.

„Сећање никада није завршен процес“, преносе изјаву заменице градоначелника Уши Шварцл на порталу  portalu tt.com , (дневне Тиролске новине које су међу најчитанијима у Аустрији). Госпођа Уши је, иначе, председавајућа Kултурног савета Града, кој је усвојио текст који тек треба да буде изгласан у Сенату.

Фебруара ове године идеја је била да се табла са именом Диане Будисављевић постави у Инзбруку, на њеној родној кући у Улици Марије Терезије. Али, ту се није спомињала ни НДХ, ни усташе, а ни Срби. Говорило се о херојском чину у некадашњој Југославији и спасавању деце.

А затим је осмишљена нова верзија плоче, која, опет не спомиње Србе и тек треба да се усвоји.

„Током Другог светског рата, Диана Обеxер-Будисављевић спасла је више од 10.000 деце из логора фашистичког режима усташа у НДХ уз помоћ других активиста“.

И тај текст требало би тек да се усвоји у јуну.

Ми се боримо за то да се ипак нађу српска деца на плочи. Заменица градиначелника спомиње да ће гласање бити у јуну мада ће можда већ бити и у среду идуће недеље. На првобитном предлогу текста се спомињала Југославија. Издејствовали смо да уместо Југославије која у то време није постојала пише НДХ, али нису уважили порекло деце. На овоме смо од када се поново покренула прича оспомен-плочи, тј. од почетка фебруара. Биће нових догађаја поводом овога и надамо се да ће потпуна истина победити, те да ће порекло жртава бити споменуто на спомен-плочи – испричао је за Телеграф Владимир Влајић из Српске православне омладине Инзбрука (СПОЈИ)

Ово је само први корак. Простор на табли је ограничен и не може све да се објасни. Наравно, не можемо се одужити овој великој жени у само неколико редова – рекла је Шварцл.

Она истиче да ће и један дечји вртић понети име Диане Будисављевић јер „деца“ значе све жртве.

На основу досадашњих истраживања, Диана је спасавала српску децу и то би требало да буде назначено. Ако Град има доказа да је она такође спасавала јеврејску и другу децу, она би такође требало да буду споменута и Диана би требало да буде увршћена у „праведне међу народима“ у Јад Вашему – казао је Владимир Влајић.

Влајић подсећа на Вилхелма Kуеса, аутора прве књиге о Диани Будисављевић на немачком језику. Kаже, тај рад је кључан како би се указало на српске жртве.

Kуес, аустријски писац и аутор Дианине листе, подвлачи да је она спасавала претежно српску, православну децу. И Институт за савремену историју из Београда прила о српској деци, говори Влајић.

Ја сам за то да се напише: „хрватски фашисти извршили су геноцид над српским народом. Диана се томе супротставила“ – навео је аутор Kуес у једном свом обраћању у Инзбруку.

Нико од потомака није хтео да прими орден

Нико од потомака жене која је својим залагањем спасла 10 хиљада деце није до сада прихватио да прими орден који јој је постхумно доделио Град Инзбрук, а на иницијативу Покрета ослободилаца Тирола и Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ).

Видео: Дневник Диане Будисављевић – прича о жени која је српску децу спасавала из НДХ логора:

Извор: ТЕЛЕГРАФ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: