Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Atentator na Pavelića Blagoje Jovović dobija ulicu u Zemunu

Datum objave: petak, 27 decembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića, objasnio Goran Vesić.

Mural sa likom Blagoja Jovovića u Sopotu (foto: Novi standard)

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada juče je usvojila inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u svojstvu građanina da jedna ulica u Beogradu ponese ime Blagoja Jovovića.

U obrazloženju inicijative precizira se da je Blagoje Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaške Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića. To se desilo na dan kada su ustaše u Argentini slavile dan osnivanja svoje nacističke države, tzv. Nezavisne države Hrvatske, tvorevine koja je u Drugom svetskom ratu izvršila jedan od najvećih i najtežih genocida na svetu, a čiji je jedan od osnivača bio upravo Pavelić.

„Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe, već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste”, objasnio je Vesić.

On navodi da se nada da će ovaj predlog naići na odobravanje javnosti i da se neće naći neki srpski istoričari koji će nas ubeđivati da Jovović, koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca koje istorija pamti, nije heroj.

„Blagoje Jovović preminuo je 2. juna 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, s vremenske i istorijske distance, smatram da je vreme da se Beograd i Srbija oduže Jovoviću te da dobije ulicu u Beogradu”, navodi Vesić.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica predložila je da Zagorska ulica u opštini Zemun ponese ime Blagoja Jovovića.

Takođe, članovi komisije usvojili su inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara da se postavi spomen-ploča glumcu Vlastimiru – Đuzi Stojiljkoviću na fasadi zgrade u kojoj je živeo u Novopazarskoj ulici.

Vlastimir – Đuza Stojiljković rođen je 1929. godine u mestu Ražanj. Profesionalnu karijeru započeo je 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Često je gostovao u brojnim predstavama. Veliku popularnost stekao je filmom „Ljubav i moda” i ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji „Pozorište u kući”.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Politika, 25. 12. 2019)


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top