Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Apel Milanoviću da podrži otvaranje dijaloga o povratku imovine

Datum objave: petak, 23 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/linta 2.jpg

Koalicija udruženja izbjeglica apeluje da novi premijer Hrvatske Zoran Milanović podrži inicijativu ovog udruženja da se otvori dijalog između Srbije i Hrvatske o povratku imovine i stečenih prava izbjeglim i prognanim Srbima i građanima Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj.

U otvorenom pismu Milanoviću, koje će predstavnici Koalicije danas predati Ambasadi Hrvatske u Beogradu, navodi se da temelj dijaloga treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kome se navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

“Bečki sporazum ima karakter međudržavnog sporazuma i po međunarodnom pravu i članu 140 Ustava Hrvatske ima jaču pravnu snagu od običnih zakona. Takođe, tražimo da se postigne suštinski napredak u dijalogu u vezi uspostavljanja istih standarda u suđenjima za ratne zločine i rješavanje pitanja nestalih lica”, naveo je predsjednik Koalicije Miodrag Linta.

On ističe da Hrvatska nije vratila 40.000 oduzetih stanarskih prava, da 50 000 penzionera traži zaostale a neisplaćene panzije, dok više od 10.000 porodica traži naknadu štete za srušene kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama van područja ratnih djelovanja.

Država Hrvatska se, kaže Linta, na osnovu rješenja sudova do sada uknjižila kao vlasnik u zemljišnim knjigama na više do 800.000 katastarskih čestica, čiji su posjednici, odnosno katastarski vlasnici do 1995. godine bili Srbi.

“Prema nezvaničnim podacima, više od 5.000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o prodaji kuća preko hrvatske Agencije za promet nekretnina putem lažnih punomoći i mehanizma dvostrukih ugovora, dok više od 5.000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o kupoprodaji kuća za vrijeme rata pod pritiscima i prijetnjama na relaciji hrvatski gradovi – područje Krajine i Srbije”, navodi Linta.

On dodaje da je hrvatski program stambenog zbrinjavanja diskiminatorski za prognane Srbe u odnosu na prognane Hrvate iz BiH.

“U Hrvatskoj je 95 odsto Srba osumnjičeno, optuženo i osuđeno za ratne zločine, a samo pet odsto Hrvata. U Hrvatskoj, prema podacima komisije za nestala lica Vlade Srbije, postoji više od 40 poznatih grobnih mjesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba i posmrtni ostaci više od 900 lica u Zagrebu koji se godinama ne identifikuju i ne predaju porodicama žrtava”, naveo je Linta.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top