Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Апел Милановићу да подржи отварање дијалога о повратку имовине

Датум објаве: петак, 23 децембра, 2011
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/linta 2.jpg

Коалициjа удружења избjеглица апелуjе да нови премиjер Хрватске Зоран Милановић подржи инициjативу овог удружења да се отвори диjалог између Србиjе и Хрватске о повратку имовине и стечених права избjеглим и прогнаним Србима и грађанима Србиjе коjи су оштећени у своjим имовинским и другим правима у Хрватскоj.

У отвореном писму Милановићу, коjе ће представници Коалициjе данас предати Амбасади Хрватске у Београду, наводи се да темељ диjалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесиjи у коме се наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права коjа су имали на дан 31. децембра 1990. године.

“Бечки споразум има карактер међудржавног споразума и по међународном праву и члану 140 Устава Хрватске има jачу правну снагу од обичних закона. Такође, тражимо да се постигне суштински напредак у диjалогу у вези успостављања истих стандарда у суђењима за ратне злочине и рjешавање питања несталих лица”, навео jе предсjедник Коалициjе Миодраг Линта.

Он истиче да Хрватска ниjе вратила 40.000 одузетих станарских права, да 50 000 пензионера тражи заостале а неисплаћене панзиjе, док више од 10.000 породица тражи накнаду штете за срушене куће и привредне обjекте у терористичким акциjама ван подручjа ратних дjеловања.

Држава Хрватска се, каже Линта, на основу рjешења судова до сада укњижила као власник у земљишним књигама на више до 800.000 катастарских честица, чиjи су посjедници, односно катастарски власници до 1995. године били Срби.

“Према незваничним подацима, више од 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о продаjи кућа преко хрватске Агенциjе за промет некретнина путем лажних пуномоћи и механизма двоструких уговора, док више од 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о купопродаjи кућа за вриjеме рата под притисцима и приjетњама на релациjи хрватски градови – подручjе Краjине и Србиjе”, наводи Линта.

Он додаjе да jе хрватски програм стамбеног збрињавања дискиминаторски за прогнане Србе у односу на прогнане Хрвате из БиХ.

“У Хрватскоj jе 95 одсто Срба осумњичено, оптужено и осуђено за ратне злочине, а само пет одсто Хрвата. У Хрватскоj, према подацима комисиjе за нестала лица Владе Србиjе, постоjи више од 40 познатих гробних мjеста у коjима се налазе посмртни остаци Срба и посмртни остаци више од 900 лица у Загребу коjи се годинама не идентификуjу и не предаjу породицама жртава”, навео jе Линта.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top