Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Antisrpstvo Alojzija Stepinca

Datum objave: četvrtak, 16 februara, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Spomenik podignut ovih dana u osijeku Alojziju Stepincu, još jedan je od brojnih dokaza da proustaške snage u Hrvatskoj ulaze kroz širom otvorena vrata. Neoborive su činjenice da je ovaj proustaški vikar i dušom i telom bio satrap fašističke ideologije, kako pre i tokom Drugog svetskog rata, tako i posle njega. I to je, pored ostalog, jedno od svedočanstava koje ukazuje da je „lijepa njihova“ Nezavisna Država Hrvatska (NDH), oberučke prihvatala i veličala ideologe fašističkih opredeljenja. Ti i takvi ljudi, preispoljeni zločinci, u liku Ante Pavelića, Andrije Artukovića, Milana Budaka, Slavka Kvaternika, Ante Gotovine, Branimira Glavaša, nazivaju se danas jednim od najzaslužnijih ljudi, navodnih idejnih i u ratnim okršajima tvoraca, kako NDH, tako i današnje „nezavisne Hrvatske“.

Pored podizanja spomenika zločincu Barišiću i oslobađanju od odgovornosti brojnih ratnih zločinaca tokom postojanja NDH i u versko-građanskom ratu devedesetih godina prošlog veka, upriličeno je, dakle, slavlje u Osijeku povodom otkrivanja spomenika „ nacionalnom heroju“ Alojziju Stepincu. Niko u Hrvatskoj i Evropi nije reagovao iako je neporecivo poznato da se radi o čoveku koji je blagosiljao i podsticao brojne zločine počinjene nad Srbima, Jevrejim, Romima i malobrojnim Hrvatima koji nisu podržavali zločinačka nedela svojih sunarodnika. A kada je o krivokletniku i zločincu Alojziju Stepincu reč, pored ostalih „zasluga“ za oživotvorenje NDH, valja se podsetiti i na neke njegove postupke pre nastajanja te zločinačke države. Jer i ti postupci nedvosmisleno ukazuju na njegovo antisrpsko i antidržavno delovanje.

Opšte je poznato da se katolički kler, prihvatajući velikohrvatske ideje „pravaša“, zdušno zalagao i praktično učestvovao u pokatličavanju Srba. Posebno se u tome zalagao i u praksi dokazivao Alojzije Stepinac o čemu svedoči i njegov zapis iz 1923. godine u kome doslovno stoji: „Da je veće slobode i dovoljno radnika, Srbija bi za dvadeset godina bila katolička“. Iste godine Stepinac je boravio u Beogradu gde je, u skladu sa tadanjim zakonom, kao novoimenovani nadbiskup, položio zakletvu kralju Aleksandru. Međutim, neposredno po uspostavljanju NDH, pre šestoaprilskeokupacije zemlje, Stepinac je, brže bolje, pohitao da Anti Paveliću i Slavku Kvaterniku čestita „osnovanje slobodne i nezavisne hrvatske države“. Taj gest Alojzija Stepinca svuda u svetu se naziva krivokletstvom i izdajom, ali to za njega nije predstavljalo nikakvu smetnju da nastavi sa antidržavnom i antisrpskom delatnošću.

Iako se tokom Drugog svetskog rata zdušno zalagao za procvat i realizaciju antisrpskih stavova i istovremeno blagosiljao ustaštvo, posleratne jugoslovenske vlasti ga nisu procesuirale. To ga je podstaklo da i dalje nastavi ne samo sa htenjima da srpski živalj u Hrvatskoj preobrazi u katoličanstvo, već je, osokolivši se zbog nemešanja aktuelne vlasti Nove Jugoslavije, počeo javno da istupa protiv novonastalog državnog ustrojstva.

Tolerisanje njegovog antisrpskog i antidržavnog delovanja, osmelilo ga je da objavi „Pastirsko pismo“ u kome otvoreno napada državnu vlast. To pismo je, inače, javno čitano u svim katoličkim crkvama u Jugoslaviji. Mada je sadržaj pisma bio poznat, kako u Jugoslaviji, tako i van nje, i ovog je puta izostalo bilo kakvo upozorenje i sankcionisanje čoveka za koga je bilo poznato da podržava ideološke stavove koje je, kao svoje, usvojio pre i u toku postojanja NDH. Izuzetak je, u izvesnom smislu, bio Josip Broz Tito koji je, iziritiran tekstom „Pastirskog pisma“, javno reagovao rečima: „Zašto nikada nije objavljeno pastirsko pismo o ubijanju Srba, Židova i Cigana“.

Da zlo, ili ironija, bude veće, taj i takav Stepinac predložen je za kanonizaciju, to jest proglašenje za sveca. Na sreću, tom predlogu koji je potekao od hrvatske katoličke crkve, suprotstavio se Vatikan – tačnije papa Franjo. On nije zdravo za gotovo prihvatio predloženu beatifikaciju, jer su i do njega doprle istine o (ne)delima kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata. O tome da li će Stepinac biti beatifikovan, u velikoj meri zavisi od konačnog rešenja mešovite katoličko-pravoslavne komisije čije je zasedanje upravo u toku u Novom Sadu, a nastaviće se do kraja godine zasedanjima u Slavonskoj Požegi i Podgorici. Ne postigne li se odbijajuće rešenje o kanonizaciji Stepinca, biće to, ništa drugo, nego besmisleno opravdanje svih zločina NDH počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Autor: Radisav RISTIĆ

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu (VIDEO …

Razgovori o Stepincu u senci osječkog spomenika | Jadovno 1941.

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca …

Tajna dokumenta: Stepinac i komandant Jasenovca obmanuli svet

Svetozar Livada: Dogovor ekumenista da Stepinac bude svetac …

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top