Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antić: Hrvatska izvršila agresiju na Bošnjake i Srbe

Istoričar Čedomir Antić smatra da je Hrvatska devedesetih godina prošlog vijeka izvršila agresiju na Bošnjake u BiH, ali i na Srbe, dok su Jugoslavija i Srbija, uglavnom, posredno podržavale Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu.

Čedomir Antić
Čedomir Antić

„Jugoslavija i Srbija su povukle svoje organizovane oružane formacije i branile svoj narod od oružanog napada ne samo Bošnjaka i Hrvata, nego i Hrvatske i velikih sila NATO-a. Međutim, nisu učestvovale na način kako je učestvovala Hrvatska“, rekao je Antić.

Antić, koji je i predsjednik „Naprednog kluba“, kaže za „Glas Srpske“ da je Hrvatska godinu dana ratovala protiv Bošnjaka s idejom da stvori svoju državu u BiH, iako je sebe neprekidno predstavljala kao ugroženu i saveznika.

„Hrvatska je započela stvaranje svoje države u BiH paralelno sa stvaranjem Republike Srpske, pozivajući se upravo na principe koje je negirala u Hrvatskoj i osporavala Srbima u BiH“, istakao je Antić.

Komentarišući presudu Haškog tribunala hrvatskoj šestorki, kojom je potvrđeno da je rukovodstvo Hrvatske bilo dio udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, Antić je naglasio da je ovim upućena poruka Zagrebu da je jasno da je oružanim formacijama prvi ušao na teritoriju BiH, iako tvrdi da je odatle na njega vršena agresija.

„Oni su vršili agresiju. Hrvati iz BiH bi trebalo da promisle zašto nisu dobili entitet, koliko su platili neke interese Hrvatske, pre svega da bude osporena svaka autonomija Srbima u Hrvatskoj i da Srbi budu proterani“, dodao je Antić.

On smatra da su besmislene tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a ne Hrvatska, podsjetivši da se Franjo Tuđman čak i hvalio svojim nacionalističkim idejama jer nije krio stavove o stvaranju velike Hrvatske, razlici u kulturama i otvorenu mržnju prema Srbima, muslimanima i Jevrejima.

„Potpuno su besmislene izjave hrvatskih zvaničnika. Oni time krše uspomenu na Tuđmana. Od oko 500 žrtava u BiH 1991. godine, gde tada zvanično nije bilo rata, između 70 i 80 odsto su bili Srbi. Ovo su podaci Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva iz 2005. godine. To govori da su iz Hrvatske izvršili agresiju, a ne iz Srbije“, rekao je Antić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: Dužni smo da pamtimo Srpsku Krajinu | Jadovno …

Čedomir Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanju …

Antić: Bošnjaci žele Srbe samo u zoološkom vrtu | Jadovno …

Srbe u „Oluji“ su ubili bez kazne

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: