fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Čedomir Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanju genocida NDH, naš put je put jermenskog naroda u borbi za priznanje genocida

Odluka grupe građana iz SAD da tuže Hrvatsku zbog zločina NDH, važan je korak ka suočavanju hrvatskog, ali i američkog društva sa istorijskim činjenicama, ali i sa činjenicom da je zapad negirajući teškim nasleđem Hrvatske, devedesetih godina postao saučesnik u zločinu rata, rekao je Tanjugu istoričar Čedomir Antić.

Čedomir Antić
Čedomir Antić

Kako je preneo zagrebački „Večernji list“, tužba Hrvatskoj za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugog svteskog rata u ustaškom režimu NDH, stigla je putem američke ambasade. Reč o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete za oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH, što odbija Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske. Kako je preneo „Večernji list“ Ministarstvo smatra da “ Hrvatska ne može da odgovara, jer ona nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske – ZAVNOH.“

Čedomir Antić takođe smatra da ova tužba ima malih šansi, ali ističe da Srbija mora da bude istrajna u borbi za dokazivanje genocida u Hrvatskoj.

– Na sličan način ranijih godina bil isu tuženi Republika Srpska i Srbija. Ipak u uslovima eksplozije hrvatskog, bošnjačkog i albanskog šovinizma i ekspanzionizma odgovor je neophodan i neminovan. Potrebno je da posle godina kampanje susednih šovinizama Srbija odgovori trajnom posvećenošću osvtljavanja zločina nad srpskim narodom – kazao je Antić.

Naš put je put jermenskog naroda u borbi za priznanje genocida koji je nad njim učinilo Osmansko carstvo i Turska. Moramo biti istrajni u borbi do punog međunarodnog priznanja.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

Oznake: Antić, SAD tužba za naknadu štete, pravna naslednica NDH

Vezane vijesti:

Evropska Hrvatska plaća za Pavelićeve zločine

Žrtve ustaškog režima traže od Hrvatske 3,5 milijardi dolara

Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Jevreje žrtve NDH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: