fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srbe u „Oluji“ su ubili bez kazne

Proces protiv Gotovine ogoleo duple aršine Haga. Fila: Tu je bilo mnogo više dokaza za UZP

Poslednje dve odluke Haškog tribunala, u samo sedam dana, bacile su drugačije svetlo na sukobe iz devedesetih godina i ulogu Srbije i Hrvatske u njima. Na ovo ukazuju pravni stručnjaci, po kojima će presuda Tribunala rukovodstvu bosanskih Hrvata biti teg oko vrata Zagrebu, jer je potvrđeno da je deo nekadašnjeg političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom bio deo udruženog zločinačkog poduhvata, dok je odluka u slučaju generala Ratka Mladića od prošle srede nedvosmisleno izostavila državno rukovodstvo Srbije iz UZP.

Advokat Toma Fila kaže, za „Novosti“, da je posle ovih presuda jasno da su Srbija i njeno rukovodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem oslobođeni od učešća u UZP, a da je Hrvatska pomagala Herceg-Bosnu u zauzimanju gradova u zapadnoj Hercegovini.

– Ne samo da je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije uticala na dejstva na teritoriji BiH, već to važi i za Arkana, Šešelja i neke dobrovoljce. Ovde je pitanje zašto muslimani iz BiH do sada nisu tužili Hrvatsku za naknadu štete i da li će to da urade posle presude, mada ne verujem da će do toga doći.

S obzirom na ranije oslobađajuće presude Tribunala hrvatskim generalima za „Oluju“ kao UZP, Fila zaključuje da to znači „da je ubijanje Srba dozvoljeno, dok ubijanje muslimana nije“.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže za naš list da će ono što se u sredu čulo od sudija, svakao nametnutni drugačiji ugao gledanja na ratove koji su vođeni, ali da ostaju mnoge nelogičnosti. Kao primer navodi to što su hrvatski generali Gotovina i Markač drugostepenom presudom oslobođeni krivice za učešće u UZP u akciji „Oluja“ dok je sada u slučaju „Prlić i drugi“ utvrđeno da je UZP postojao.

– Pre bi se moglo zaključiti da je UZP bio u Hrvatskoj i čak je bilo više dokaza za to, nego za dejstva na području BiH. Zato su sudije Ađijus i Pokar govorili da je poništavanje presude Gotovini i Markaču groteskno – priseća se Štrbac.

Kao jednu od mogućih posledica najnovije haške odluke, on predviđa da muslimani sada mogu da je upotrebe protiv svih pripadnika HVO.

POLjULjAN DOMOVINSKI RAT

Iako su optuženim Hrvatima u sredu izrečene individualne osude, po oceni Štrpca, utvrđivanje UZP podrazumeva i odgovornost Tuđmana, Šuška i Bobetka. Time je, kako smatra, poljuljano gledište Hrvata na njihovu novu državu, za koje uvek vezuju domovinski rat, a sada imaju presudu po kojoj su bili agresori na drugu zemlju.

Autor: D. R. ĐORĐEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Usvajanje zakona imalo bi velike posljedice po Srbe | Jadovno …

Istorijski preokret u finalu Haga: Tuđman jedini agresor u …

Engleska pravna floskula protiv Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: