Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Engleska pravna floskula protiv Srba

Termin udruženi zločinački poduhvat, za koji je osuđen i Mladić, jako oružje Haga da lakše osudi optužene. Fila: Do sada su za ovo delo osuđeni isključivo naši zatvorenici. Izostanak direktnih dokaza

AP Photo
AP Photo

Udruženi zločinački poduhvat, zbog koga je, između ostalog, prekjuče osuđen general Ratko Mladić, ali i mnogi srpski haški optuženici pre njega, floskula je koja je postala tipična za praksu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. A, kako za “Novosti” objašnjavaju pravni stručnjaci, koristi se, zapravo, da bi se neko lakše osudio i to – bez direktnih dokaza!

Profesor krivičnog prava Milan Škulić kaže za naš list da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) maglovita konstrukcija koja omogućava da se bilo kakav doprinos neke osobe izvršenju krivičnog dela druge osobe tretira kao učešće u tom krivičnom delu, čak i kada optuženi nije bio svestan niti voljan da u tome učestvuje.

– To je koncepcija koja generalno odgovara tužiocima, jer im olakšava posao, dok je opasna po odbranu zbog svoje širine, ili “kaučuk forme”, i od nje se teško brani. U teorijskom smislu, ova konstrukcija potiče iz anglosaksonskog prava u kome postoji varijanta “zavere”, ali se i tamo u praksi smatra često kontroverznom. Dok “zavera” postoji u nekim zakonodavstvima, UZP je najupečatljiviji u Haškom tribunalu.

Škulić kaže i da postoji anegdota da advokati, pa i sami tužioci, kada govore o UZP, kome na engleskom jeziku odgovara izraz “joint criminal enterprise”, u stvari kažu da je to: “just to convict anybody”, odnosno: “optužiti bilo koga”.

Da bi bilo legitimno i legalno da se nekome sudi za UZP, po mišljenju advokata Tome File, takva kvalifikacija morala bi da postoji u nekom zakonodavstvu:

– UZP-a nema ni u jednoj državi u svetu. Nema ga ni u Statutu Međunarodnog krivivičnog suda. Izmislili su ga Englezi i imali ga dugo u svom zakonodavstvu, ali više ne. Preuzeo ga je Haški tribunal i to ne prilikom osnivanja, već kasnije, kako bi mogli da osude Srbe. Jer ako imate UZP, ne utvrđujete konkretnu krivicu čoveka, već ga proglašavate krivim za sve što se desilo na nekoj teritoriji, ne morate da dokazujete da li je on znao za to ili ne, da li je bio prisutan…

Fila ukazuje da bez UZP u Hagu ne bi mogli da osude nikoga od visokih državnih rukovodilaca, niti vojnih zapovednika.

– Do sada se za UZP sudilo samo Srbima i nikome više. Videćemo da li će Hrvati Prlić i drugi, kojima je presuda 29. novembra, biti osuđeni po tom osnovu.

PRAVOSNAŽNOST TEK 2019. GODINE?

ODBRANA generala Mladića najavila je žalbu na osuđujuću prvostepenu presudu, a da to i formalno učine imaju rok od 30 dana. Kako nam objašnjava branilac Branko Lukić, ranije je bilo dovoljno samo poslati obaveštenje o najavi žalbe, ali se sada mora taksativno navesti svaki paragraf ili stranica iz presude, koja ima skoro 2.000 stranica, na koju se žale, osnov žalbe, povreda na koju se žali i šta se očekuje. – Očekuje nas veliki posao.

– Nakon najave imamo rok od 75 dana za žalbu, ali ako zatreba produžetak, sud je do sada u drugim slučajevima izlazio u susret i davao dodatni rok – objašnjava Lukić.

Sud nema rok, tako da se vreme do drugostepene odluke može produžiti i više od godinu dana.

Autor: S. J. MATIĆ – D. R. ĐORĐEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Svjetski moćnici rade „đavolska“ djela, mi trpimo posljedice

Oštra reagovanja na presudu generalu Mladiću

Reagovanja u Srbiji na presudu Mladiću

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: