Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reagovanja u Srbiji na presudu Mladiću

Mladići iz Kalinovika nose postere sa likom Ratka Mladića (Foto BETA/AP)
Mladići iz Kalinovika nose postere sa likom Ratka Mladića (Foto BETA/AP)

NOVI SAD – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živeti deca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kad je reč o presudi Mladiću, predsednik Srbvije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izurekao Haški tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao:

„Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas”, rekao je predsednik države.

Dodao je da je uveren da srpsko društvo ima snage da ide napred.

Na pitanje o izostanku pravde za srpske žrtve, rekao je da to što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili, ali i da to ne sme da umanji, niti time smemo da pravdamo zločine koje su neki počinili u ime Srba.

„Za sve što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve, a za to postoje živi svedoci, to na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, ali to ne sme da umanji niti time treba da pravdamo zločine koje su neki počinili sa srpskim imenom i prezimenom. Zato treba da budemo odgovorni prema budućnosti i da ne spuštamo glavu ni pred kim i da idemo pravo budućnost”, poručio je predsednik.

A svi koji hoće u prošlost, srećan im put, poručio je odgovarajući na pitanje o tome da mnogi koji su činili zločine prema Srbima nisu osuđeni.

Mi smo, kako je naveo, u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, a „plašim se da drugi to nisu, ali u tome nije naša slabost, već snaga”.

Dodao je i da ne očekujemo da će „naša suza naći roditelje u međunarodnoj zajednici…„

„Nemojte ni da je tražimo ni da očekujemo. Ali ne treba ni da kukamo i plačemo, već da radimo i izgradimo društvo kojim ćemo da se ponosimo i u kojem niko neće da se oseća ugroženim”, rekao je Vučić i dodao da treba da svi zajedno da se trudimo da ostvarimo ekonomski napredak te da jedni drugima verujemo, a da nam se ratne strahote više nikad ne dogode. (Tanjug)

Šešelj: Politička presuda, usmerena protiv srpskog naroda..

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

„Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gde je direktna veza.

Marković: Zavesa na najveću sramotu svetskog pravosuđa

JAGODINA – Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da je presuda Haškog suda izrečena generalu Ratku Mladiću, spuštenje zavese na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa.

„Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto”, naveo je Marković u pisanoj izjavi dotavljenoj medijima.

To, prema njegovim rečima, znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

„ Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije”, naveo je Marković reagujući na izrečenu presudu Mladiću na doživotni zatvor.

On tvrdi da je Mladić bio poslednja brana stvaraju Islamske države u Evropi. „Preko 10 000 mudžahedina sa Bliskog istoka je klalo u Bosni i Hercegovini Srbe i stvaralo svoju državu. Klinton i njegovi evropski saveznici su to znali, da bi kasnije dobili terorističke napade u Njujorku, Londonu, Parizu, Briselu, Madridu, Berlinu i celoj Evropi”, naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske danas bi u Evropi imali Raku, Mosul i El Bagdadija.

Pored toga, ističe, u Bosni i Hercegovini i dalje postoje islamistički centri, a šef muslimana Bakir Izetbegović i danas poziva na rat.

„Pitam holandskog sudiju Alfonsa Orija – gde su Srbi iz Zagreba, Sarajeva i Prištine, Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije. Haški tribunal i njegovi finansijeri i naredbodavci su odgovorni za terorističke akcije islamista po Evropi, jer su im to dozvolili u Bosni i Hercegovini. To građani Evrope i SAD i celog sveta treba da znaju” , poručio je Marković.

SPO i LSV: Presuda Mladiću, ne Srbiji i srpskom narodu

SPO i LSV ukazuju danas, reagujući na presudu Ratku Mladiću, da je jako važno da se presuda jednom čoveku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu.

„Haški sud danas je izrekao presudu generalu Ratku Mladiću, a ne ni Srbiji, ni srpskom narodu. Srbiju i srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čoveku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi”, navodi se u saopštenju SPO-a.

Lider LSV Nenad Čanak, navodi da presudu Mladiću treba razumeti ne samo kao presudu čoveku odgovornom za „najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili”.

„Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama”, navode iz LSV-a.

Dodaju da je jako važno da tu „zločinačku organizaciju i njihovu krivicu nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom”, jer bi to bilo nepravedno i neistinito.

Ljajić: Očekivana presuda Mladiću

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da presuda Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

Ljajić je u izjavi agenciji Beta podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima spominjao kao deo udruženog zločinačkog poduhvata.

„Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra”, kazao je Ljajić.

Dodao je da se „nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”.

„Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina”, ocenio je Ljajić.

Istakao je da je „bez obzira na što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu verovatno biti povećane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ za sve države i narode regiona, i moramo učiniti sve da sprečimo novi talas etničkih netrpeljivosti”. (Beta)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Oštra reagovanja na presudu generalu Mladiću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: