fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Oštra reagovanja na presudu generalu Mladiću

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu…

Zastava Vojske Republike Srpske Foto: RTRS
Zastava Vojske Republike Srpske Foto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

„Prema utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od ovog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije“, rekao je Čubrilović.

On je istakao da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Akademije nauka Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je Srni da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije. „Nepravda, i o tome se nema ništa drugo reći. Ako u Haškom tribunalu budu imali imalo ljudskog u sebi, onda bi u žalbenom postupku trebalo doći do revizije“, ocijenio je Kuzmanović.

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, rekao je za RTRS da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.

„Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo vidjeli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti cijeli region“, istakao je Mladić.

Poručio je da je glavni prioritet da se sada generalu Mladiću spasi život i da mu se obezbijedi liječenje u Srbiji.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to „sud NATO pakta“. „U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta“, rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da doživotna presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću još jednom pokazuje lakrdiju tog međunarodnog suda, koji u sebi nema prava ni pravičnosti.
„Haški tribunal nijednog trenutka nije spomenuo srpske žrtve. Pominje da je Sarajevo napadano sa srpskih položaja, ali nije uzeo u obzir da je u tom istom Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, a jedan od logora se čak zvao ‘Alija Izetbegović'“, rekao je Dukić Srni.

Dukić kaže da je neprihvatljivo da Haški tribunal spominje mjesta kao što su Prijedor i Sanski Most, a nijednog trenutka ne spominju Mrkonjić Grad, Sijekovac, Srebrenicu, Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu i mnoga druga mjesta u kojima su stradali Srbi.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra očekivanom odluku Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to Sud NATO-a.
„Od Haškog tribunala ništa drugo nismo mogli ni očekivati osim doživotne kazne zatvora za generala Mladića“, rekla je Rajilićeva Srni. Ona je istakla da je, bez obzira na to kakve presude donese Haški tribunal, general Mladić stub Republike Srpske u kojoj srpski narod živi u miru sa drugim narodima.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

„Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano“, rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH.“Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH“, rekao je Šarović Srni.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora pokazala da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda.
„Haški tribunal je imao namjeru da se na jedan brutalan i okrutan način odnosi prema Srbima i ostaće upamćen po tome što je izricao isključivo drakonske kazne Srbima, a skoro nikakve optuženim Bošnjacima“, rekao je Borenović.

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pokazala je da Haški tribunal nije sud pravde, već „monstrum“, rekao je Srni advokat Toma Fila.

On je naveo da bi obrazloženje suda, koji je Mladića osudio na doživotnu robiju, bilo isto i za /bivšeg predsjednika SR Jugoaslavije i Srbije/ Slobodana Miloševića da je ostao živ.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Reagovanja u Srbiji na presudu Mladiću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: