fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Aleksandar Kostović: Sretno nam 100 godina od oslobođenja Sarajeva

Kada je tog 6. novembra 1918. godine, obalom Miljacke promarširala slavna srpska Druga armija, dočekana je kako se dočekuju oslobodioci. Obala će kasnije ponijeti ime po njenom zapovjedniku Stepi Stepanoviću, a Sarajevo će u narednim godinama nastaviti dočekivati vojske.

Aleksandar Kostović

Nekad okupatorske, nekad oslobodilačke. Baklavama. I jedne i druge. Pa kome zapne jezgra u grlu zapne. Danas obično zapne riječ. Pogotovo na ovakve datume kojih se više niko ne sjeća.

„Draga braćo junaci! Ja Vas uvjeravam, da će muslimani Bosne i Hercegovine znati uvijek dostojno cijeniti bratske zasluge i očuvati u uspomeni ovaj prvi susretaj nakon burnih stoljeća“ govorio je reisul ulema na banketu povodom ulaska srpske vojske u Sarajevo.

Da li nam ovaj govor, sto godina poslije, djeluje kao satirična vijest? Džemaludin Čaušević, reisul ulema, nazivao je srpsku armiju „junačkom vojskom neumrlih zasluga“. Atanasije Šola, prvi predsjednik novoformirane vlade u Sarajevu, izražava srpskoj vojsci zahvalnost što je slanjem trupa osigurala red i mir u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo oslobođenje

Vasilj Grđić pita u svom govoru: „Smijemo li vam pristupiti Bijeli Orlovi? Dopuštate li robu petvjekovnom počinuti u vašem zagrljaju? Željno smo vas čekali kao dijete majku, kao trava rosu, kao ozebao sunca“.

Štampa iz tog perioda piše o „crno-žutom obruču“ koji je stezao srpski narod i koji je prsnuo „omogućivši Bosni ujedinjenje sa svojom starijom sestrom Srbijom kojoj duguje slobodu“.

Šesti novembar bi trebao biti datum koji se obilježava u Sarajevu kao dan oslobođenja.

Jer ko ne vidi da bez 6. novembra ne bi bilo 6. aprila, taj nije u stanju da čita iz prošlosti, a tamo jasno piše ko je ovome gradu donosio slobodu. I ko je jedini na ovim prostorima može donijeti.

Izučavanje prošlosti nije zabava dokonih već ozbiljna analiza procesa i uzročno-posljedičnih veza. Ozbiljnih istoričara u današnjem vremenu sve je manje. Zato i nema ko da objasni šetačima Obale Stepe zašto je današnji datum bitan.

Njima možda i bitniji nego nama, sa druge strane Mojmila. Mi smo čekali srpsku državu vjekovima, a dobili smo jugoslovensku. A stvarali smo i krvavili za obje. Tako rade državotvorni narodi. Bore se i stvaraju. Ali i pamte.

Zato što pamtimo: Sretan vam 6. novembra, Dan oslobođenja Sarajeva!

Izvor: Frontal.rs

Vezane vijesti:

Stotinu godina od oslobađanja i ulaska Srpske vojske

Srbi iz Bosne i Hercegovine u vrtlogu Prvog svjetskog rata

Austrougarska naredba: Dajte nam crkvena zvona da napravimo topove…

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: