fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ahtisari plus, plus – Srbiji minus, minus

Nijedna dosadašnja vlast u Srbiji nije poražena od Zapada u najvrjednijem nacionalnom smislu, da je priznala samoproglašenu državu Kosovo ili neki njen dio.

SNP Izbor je naš
SNP – Izbor je naš

Nisam istoričar, ali mislim da nema primjera u istoriji da je jedan narod ili njegovi političari u miru poklonili zemlju (i te kakvu) onima koji imaju potencijal daljeg ugrožavanja životnog prostora tog naroda. 

U ratu, ako se desi, to je agresija, okupacija, i narodu od kojeg se otima zemlja, ostaje legitimna želja da u promijenjenim okolnostima je povrati.  A, ako se poklanja, poklon se ne vraća, bar legitimno.

Nikakva hrabrost prema Zapadu nije ako mu se ispunjavaju želje i zadovoljavaju njegovi interesi na način da se pravno legalizuje okupacije Kosova i Metohije i prizna, pa taman i dio „države“ Kosovo.

Prošle godine, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je rješenje za Kosovo udaljeno svjetlosnim godinama potpisnik ovih redova je napisao, ako je rješenje udaljeno svjetlosnim godinama,  ono će se približavati brzinom svjetlosti. Vrhunac Zapada da Srbiji nametne rješenje za Kosovo, koje je štetno po srpski narod u vremenskom smislu je do početka jeseni ove godine.

Poslije toga, polako ali sigurno, će se mijenjati okolnosti i stvarati situacija da srpski narod sačuva najvrjedniju svoju zemlju i u duhovnom i istorijskom smislu. Kosovo je postalo sistem vrijednosti i za druge slobodarske narode.

Zapad je predsjedniku Srbije najvjerovatnije ponudio svoje rješenje za Kosovo u vidu „Ahtisari plus, plus“ i biće objavljeno odmah početkom ljeta, a ne za tri godine, koju je kao mogućnost izgovorio predsjednik Vučić. U tom planu biće riječi o razmjeni teritorija, o posebnom statusu imovine Srpske pravoslavne crkve…

Sjever Kosova biće ponuđen Srbiji za tri opštine (Medveđu, Preševo, Bujanovac) koje će opet pretrpjeti određene korekcije svojih opštinskih granica. Po tom sporazumu, Srbija se ne bi protivila ulasku takozvane države Kosovo u međunarodne organizacije pa i u UN.

Od suštinkse važnosti bi bilo da Srbija u ovoj godini i u ovakvim okolnostima, ni po koju cijenu ne prihvati bilo kakav sporazum u vezi Kosova. Veoma važno bi bilo da se u ovoj godini ne organizuje ni referendum,  izjašnjavanje građana Srbije o planu za Kosovo, kakav god da je i kakvo god da je referendumsko pitanje. 

Ukoliko predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklekne i ove godine krene u određivanje odgovora na plan Zapada u vezi Kosova  putem referenduma, Albanci, u strahu da će Srbi odbiti plan, mogli bi napasti Srbe na sjeveru Kosova i izazvati rat.

Ukoliko Zapad na lukav način pokuša prevariti predsjednika Srbije da on potpiše njihov nametnuti sporazum između Srbije i takozvanog Kosova, za očekivati je da po srpskim zemljama krenu litije.

Kosovo i Metohija je najviša vrijednost srpskog naroda i nikada se ne može pokloniti niti predati nekom drugom ko god taj bio.

Banja Luka,   28.02.2020.              Predsjednik SNP – Izbor je naš                                                      Čanković Dane

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: