Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vojin Bakić – zabranjeni kipar

Datum objave: petak, 22 februara, 2019
Objavljeno u Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Prije 27 godina srušen je jedan od najvećih partizanskih spomenika u Hrvatskoj autora Vojina Bakića, jednog od najvećih eks-jugoslovenskih kipara srpskog porijekla – spomenik na Papuku u Slavoniji, podignut na teritoriji slobodnoj od ustaša.

Izgled spomenika sredinom 1970-ih
Izgled spomenika sredinom 1970-ih

Spomenik je podignut u čast poginulim partizanskim borcima, odnosno Šestom slavonskom korpusu.

Rad na spomeniku Bakić je počeo 1957. godine, a završio 1968. Bio je visok 30 metara, a izgrađen od nerđajućeg čelika.

Kada je otkriven, bio je najveća postmodernistička apstraktna skulptura u svijetu.

Bakićev monumentalni spomenik srušen je između 21. i 22. februara 1992. godine. Spomenik su uništili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske nakon punih pet dana miniranja, potvrdili su svjedoci.

Tadašnji hrvatski mediji tvrdili su da je riječ o “megalomanskom ruglu”, a i danas desničari sa prezrenjem govore o Vojinu Bakiću, zamjerajući mu, prije svega, nacionalno porijeklo.

Ovaj spomenik nije jedino Bakićevo djelo srušeno od osamostaljenja Hrvatske, u okviru sistematskog uništavanja svakog sjećanja na antifašizam.

Minirani su i spomenici “Gudovčan” ili “Pred strijeljanje”, kao i “Spomenik pobjede naroda Slavonije”. Dijelovi spomenika kasnije su upotrijebljeni za izradu posuđa.

Takođe, miniran je i “Spomenik bilogorskim partizanima” u selu Bačkovica, nekoliko kilometara od Bjelovara, kao i “Spomenik palim borcima”, ispred škole u Čazmi. Devastiran je i Spomen-park “Dotrščina”.

Vojin Bakić, čiji su radovi svojevremeno bili izloženi i na Venecijanskom bijenalu, u Drugom svjetskom ratu je izgubio svu braću.

Bakić je javno pričao da “ne može ići u Jadovno jer bi mu srce prepuklo”, svjedočile su njegove unuke Ana Martina i Vjera Bakić.

Devedesetih godina prošlog vijeka Bakić je postao omraženo i nepoželjno lice, posebno kao čovjek koji je prezirao fašizam i vjerovao u Jugoslaviju.

Do koje mjere je devastirana uspomena na Bakića i njegovu porodicu govori i činjenica da su nove vlasti skinule i spomen-ploču braći Bakić sa porodične kuće u Bjelovaru, kao i natpis sa porodične grobnice, a promijenjen je i naziv ulice braća Bakić u Bjelovaru.

Veliku pažnju, kipar Vojin Bakić posvetio je komemorativnoj umjetnosti, po kojoj je i ostao najupamćeniji, posebno posvećenoj žrtvama fašizma i partizanskoj borbi.

U Hrvatskoj je od 1990. godine i osamostaljenja, odnosno secesije od Jugoslavije, prema procjenama koje se iznose na stručnim skupovima, porušeno ili uklonjeno oko 3.000 spomenika, od spomen-ploča do velikih memorijalnih kompleksa, koji su svjedočili o stradanjima u ustaškoj državi.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top