Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Срђа Трифковић, доктор историјских наука: Цртање граница на Балкану није завршено

Датум објаве: среда, децембар 5, 2018
Величина слова: A- A+

Најбоље рјешење за БиХ би било да она буде подијељена и да се процес распада Југославије не заустави вјештачки на арбитрарном нивоу мини Југославије каква је БиХ данас.

Срђа Трифковић

Сматра ово доктор историјских наука и публициста Срђа Трифковић, наводећи да у арбитрарно зацртаним границама нема ничег недодирљивог, а ни толико светог да се оне не би могле мијењати.

– БиХ је вештачка творевина коју на апаратима за живот одржавају поједине западне силе. И такво стање није нормално. Зато сам мишљења да свако треба да иде својим путем.

Путем којим жели. Република Српска својим. Кантони са хрватском већином својим, а, наравно, и Бошњаци. То је једино решење. Јер, тамо где то није било омогућено увек су избијали конфликти и кризе – каже Трифковић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: У БиХ постоје све напетости, нетрпељивости и сва супарништва којима је и Југославија била изложена. Да ли је овакво стање одрживо?

ТРИФКОВИЋ: Не. Али, БиХ ће наставити да се таљига на свом дугом путу у ништа све док постоје ти спољни центри моћи који желе њен опстанак. А она нема сопствене снаге за дугорочни опстанак и никада неће постати стабилно и функционално друштво.

ГЛАС: Да ли је завршена прича о цртању граница на Балкану?

ТРИФКОВИЋ: Не. Дефинитивно. Ако погледамо кроз историју, а укључујући и време Вестфалског мира, па Бечког конгреса, Версајског уговора… Тада се мислило да су договорена коначна решења и направљене неке трајне границе. Испоставило се да није тако. Ништа у свету међународних односа није трајно, а ни у челику изливено. Бићемо сведоци још многих процеса, а до њих ће доћи када буде измењен глобални однос снага у свету.

ГЛАС: Би ли такав Балкан био мирнији или би постао велико буре барута?

ТРИФКОВИЋ: Балкан је и сада велико буре барута. То је, пре свега, због тежњи да буде направљена нека велика Албанија. Он је буре барута јер је и БиХ константно политички нестабилна. Она је вештачка творевина у којој су се југословенске напетости манифестовале до “ентог” степена. Такође, и у Црној Гори имамо вештачки изазване поделе од једног режима који се поиграва идентитетом једног народа и на тај начин изазива раздор и напетости. А све се то ради у функцији опстанка тог истог режима на власти. Било би пуно боље када би дошло до прекомпоновања балканских граница, укључујући и евентуалну поделу Косова и Метохије. Кажем подела јер не верујем да се ова бивша југословенска покрајина може у целости реинтегрисати у политички систем Србије.

ГЛАС: Да ли се тензије у вези са Косовом и Метохијом, али и отварање евентуално нових жаришта у Прешевској долини и Санџаку, могу прелити и на БиХ?

ТРИФКОВИЋ: Наравно. Ради се о процесима који су дириговани из центара моћи који се налазе ван овог региона. Албанско осионо понашање је директна последица подршке које су они добили са друге стране Атлантика, од елемената крајњег чиновничког апарата америчког Стејт департмента. Они ће на све начине покушати да увуку БиХ у Северноатлантски савез. Прва на листи ће бити Македонија, а након тога ће кренути нови притисци на Србе да као наводну неминовност прихвате ове интеграције.

Додик многима смета

ГЛАС: Како гледате на пријетње које су упућене на адресу новог српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика?

ТРИФКОВИЋ: Те претње треба схватити веома озбиљно, а поготово јер је председник Додик испољио државничку способност да на најбољи могући начин артикулише српске националне интересе. То многима у Сарајеву смета. Они, верујем, не би презали ни од Додикове физичке ликвидације.

 Аутор: Вељко Зељковић

Извор: Глас Српске

Везане вијести:

Срђа Трифковић: Корени хрватске мржње према Србима

Срђа Трифковић: Сребреница – постмодерни мит у функцији укидања РС

Зелена трансверзала – Аутор: Др Срђа Трифковић
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top