Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srđa Trifković: Srebrenica – postmoderni mit u funkciji ukidanja RS

Datum objave: ponedeljak, 2 jula, 2012
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

srdja-trifkovic-1.jpg

Direktor američkog Centra međunarodnih odnosa Rokfordskog instituta Srđa Trifković izjavio je da je slučaj Srebrenica iskonstruisani mit, koji u prvom redu ima svoju izrazito političku funkciju delegitimizacije i ukidanja Republike Srpske i revizije Dejtonskog sporazuma.

Trifković je rekao da je drugi cilj “Srebreničkog mita“ uspostavljanje mita o mučeništvu “dobrih muslimana od strane zlih hrišćana“, a treći da se na prostorima Balkana kupe poeni za zapadnjake u islamskom svetu, a pre svega za Amerikance, kao oblik svojevrsnog iskupljenja za skoro sedam decenija uporne i neprekidne podrške Izraelu na Bliskom istoku.

“Premda ta politika nikada nije urodila plodom, ona se i dalje ponavlja“, naveo je Trifković.

Napominjući da je demonizacija Srba počela i pre nego što je prvi metak ispaljen 1991. godine, Trifković navodi da je Srebrenica tipičan postmoderni zapadni mit, koji prenebregava činjenice o onome šta je prethodilo tom događaju, forenzičke nalaze, kao i činjenicu da je nemoguće da broj pripadnika kolone koja se probijala ka Tuzli bude jednak broju tobože likvidiranih zarobljenika.

“Reč je o jednom postmodernom mitu, koji ne dopušta pukim činjenicama da stanu na put njegovom buktanju. Iza toga stoje udruženi elementi strukture elitne klase savremenog Zapada, koji uključuju i medijsku i političku i analitičko-akademsku komponentu i tu nema nekog komandnog centra. Oni deluju spontano na osnovu svoje ideološke matrice“, rekao je Trifković.

Navodeći da često čuje priču da je na putu urušavanje i diskreditacija tog mita, Trifković ocenjuje da to, nažalost, to nije tačno i da argumenti za njegovo urušavanje i diskreditaciju postoje, ali se to ne događa zato što ti argumenti ne prodiru u medije.

On je istakao da zapadni medijski aparat i propratne analitičko-akademske i državno-političke strukture vrlo lako prihvataju iskonstruisane paradigme zasnovane na izvrtanjima činjenica, falsifikatima istorije, jer je reč o jednom postmodernom sistemu u kojem istina, pravda, dobro i zlo postaju relativizovani do krajnjih granica.

“Jedna od karakteristika tog sistema je da ne postoji istina i laž, nego samo diskursi. U tom kontekstu gledano, Srebrenica je tipičan postmoderni mit“, kaže on.

Trifković je napomenuo da je i sam bio žrtva kriminalizacije onih koji negiraju srebrenički genocid, pošto mu je bio zabranjen ulazak u Kanadu.

“Prvo je donesena odluka da se Srđi Trifkoviću kao negatoru genocida u Srebrenici zabrani ulazak u Kanadu, a potom je traženo neko kvazipravno opravdanje za to“, naveo je Trifković za Srnu.

Izvor: srbel

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top