Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srđa Trifković: Srebrenica – postmoderni mit u funkciji ukidanja RS

srdja-trifkovic-1.jpg

Direktor američkog Centra međunarodnih odnosa Rokfordskog instituta Srđa Trifković izjavio je da je slučaj Srebrenica iskonstruisani mit, koji u prvom redu ima svoju izrazito političku funkciju delegitimizacije i ukidanja Republike Srpske i revizije Dejtonskog sporazuma.

Trifković je rekao da je drugi cilj “Srebreničkog mita“ uspostavljanje mita o mučeništvu “dobrih muslimana od strane zlih hrišćana“, a treći da se na prostorima Balkana kupe poeni za zapadnjake u islamskom svetu, a pre svega za Amerikance, kao oblik svojevrsnog iskupljenja za skoro sedam decenija uporne i neprekidne podrške Izraelu na Bliskom istoku.

“Premda ta politika nikada nije urodila plodom, ona se i dalje ponavlja“, naveo je Trifković.

Napominjući da je demonizacija Srba počela i pre nego što je prvi metak ispaljen 1991. godine, Trifković navodi da je Srebrenica tipičan postmoderni zapadni mit, koji prenebregava činjenice o onome šta je prethodilo tom događaju, forenzičke nalaze, kao i činjenicu da je nemoguće da broj pripadnika kolone koja se probijala ka Tuzli bude jednak broju tobože likvidiranih zarobljenika.

“Reč je o jednom postmodernom mitu, koji ne dopušta pukim činjenicama da stanu na put njegovom buktanju. Iza toga stoje udruženi elementi strukture elitne klase savremenog Zapada, koji uključuju i medijsku i političku i analitičko-akademsku komponentu i tu nema nekog komandnog centra. Oni deluju spontano na osnovu svoje ideološke matrice“, rekao je Trifković.

Navodeći da često čuje priču da je na putu urušavanje i diskreditacija tog mita, Trifković ocenjuje da to, nažalost, to nije tačno i da argumenti za njegovo urušavanje i diskreditaciju postoje, ali se to ne događa zato što ti argumenti ne prodiru u medije.

On je istakao da zapadni medijski aparat i propratne analitičko-akademske i državno-političke strukture vrlo lako prihvataju iskonstruisane paradigme zasnovane na izvrtanjima činjenica, falsifikatima istorije, jer je reč o jednom postmodernom sistemu u kojem istina, pravda, dobro i zlo postaju relativizovani do krajnjih granica.

“Jedna od karakteristika tog sistema je da ne postoji istina i laž, nego samo diskursi. U tom kontekstu gledano, Srebrenica je tipičan postmoderni mit“, kaže on.

Trifković je napomenuo da je i sam bio žrtva kriminalizacije onih koji negiraju srebrenički genocid, pošto mu je bio zabranjen ulazak u Kanadu.

“Prvo je donesena odluka da se Srđi Trifkoviću kao negatoru genocida u Srebrenici zabrani ulazak u Kanadu, a potom je traženo neko kvazipravno opravdanje za to“, naveo je Trifković za Srnu.

Izvor: srbel

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: