Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Dan sećanja na Jadovno 1941-2019. biće obeležen u subotu 15. juna ove godine na Velebitu, Smiljanu i u Medku. Uskoro sledi više informacija.

Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

Datum objave: ponedeljak, novembar 5, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Broj javnih ličnosti u Hrvatskoj koje negiraju genocid ustaša nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ ubrzano raste, pa tako „splitski istoričar“ Stjepan Lozo tvrdi da su, zapravo, Srbi izvršili genocid nad Hrvatima u NDH.

Foto: Arhiva

Lozo u svojoj knjizi, o kojoj piše tiražna „Slobodna Dalmacija“, navodi da su Srbi prvi napali Hrvate 1941. godine.

On tvrdi da „ustaše do ljeta 1941. i `srpske pobune` nisu činile nikakve posebne zločine prema Srbima“, već da su sprovodile „narodnu samoodbranu od velikosrpskog genocida“.

Lozo kao vrlinu NDH navodi da je afirmisala „hrvatsku naciju kao zajednicu ravnopravnih katolika, muslimana i pravoslavaca“, kao i pristup „odbrani hrvatske granice na Drini“.

„I jedno i drugo je i danas aktuelno i pripada korpusu moderne evropske političke podloge, naravno, uz specifičan pristup u odnosu na Drinu“, tvrdi Lozo, koji u razgovoru za hrvatski list afirmiše osnovnu ustašku ideologiju.

Tako se, nakon „otkrića“ da je koncentracioni logor Jasenovac zapravo bio radni logor i „oaza kulture“, preko tvrdnji da su u njemu ubijani Hrvati, a ne Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti, sada došlo do otvorenog glorifikovanja ustaške ideologije, a sve to u saradnji sa vodećim hrvatskim medijima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Moj put kroz Jasenovac

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 komentara za Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

  1. Radomir je napisao:

    Šta radi naša diplomatija? Zašto ne preduzme određene mere? Kako genocid nikada ne zastareva, zbog čega i Srbija, Izrael i Romi ne tuže Hrvatsku međunarodnom sudu za počinjeni genocid nad njima (posebno Srbima kojih ih je i najviše stradalo) kao i traženje ratne odštete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top