fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac

Ubijena srpska deca
Ubijena srpska deca

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj je za vreme Drugog svetskog rata 1941-1945 prema do sada sakupljenim podacima, a što nikako nije konačna cifra, ubijeno 74.762 dece, mlađih od 14 godina. Među njima je bilo 14.528 dece evidentiranih kao žrtve rata, dok je nad 60.234 deteta izvršen najteži oblik Pokolja. Ubijeno je 32.054 dečaka i 28.012 devojčica.

Najviše je ubijeno srpske dece – 42.791, romske – 5.737, muslimanske – 5.434, jevrejske – 3.710 i hrvatske – 2.289. za 273 deteta nije utvrđena nacionalna pripadnost. Životi 37.139 dece ugašeni su na preko hiljadu stratišta širom NDH.

U hrvatskim, nemačkim i italijanskim logorima živote je izgubilo 23.504 dece od kojih su samo Jasenovačka stratišta progutala 19.432 deteta. Na sastanku predstavnika nemačkih i italijanskih okupacionih snaga i predstavnika oružanih snaga Nezavsne DržaveHrvatske održanom 2. marta 1942. godine u Opatiji, doneta je odluka o „čišćenju“ Bosanske Krajine.

Zbog toga je u leto 1942. godine usledila jedna od najtežih okupatorskih ofanziva u kojoj je bilo angažovano oko 40.000 vojnika pod rukovodstvom nemačke borbene grupe „Zapadna Bosna“. Srpski narod sa Kozare je ubijan ili na licu mesta ili neposredno nakon zarobljavanja, a veliki broj naroda su ustaše poklale ili pobile maljevima na obali Save kod Bosanske Dubice. Svi koji nisu pobijeni tjerani su ka jasenovačkim logorima. Sa područja Kozare je tada odvedeno u sabirne logore, a iz njih upućeno u koncentracione logore ili na rad u Nemačku preko 68.500 lica. U vreme kozaračke ofanzive u logoru Jasenovac su klanja vršena danonoćno nad pristiglim Srbima sa Kozare.

Cele kolone nisu često ni uvođene u Jasenovac nego su direktno sprovođeni u Donju Gradinu gdje su u najkraćem roku zverski mučeni i ubijani. Iz 219 Pobijena djeca u Jasenovcukozarskih sela i gradova ubijeno je i na druge načine umoreno preko 11.000 dece po do sada prikupljenim podacima. Najmlađa su bila u pelenama i kolevkama, a najstarija su imala 14 godina. Prevremena smrt najviše je pokosilaodojčad.

Njih 1.195 bilo je starosti od nekoliko dana do nekoliko meseci. Prosečna starost 11.194 ubijenih dečaka i devojčica bila je 6,5 godina. Po nacionalnom sastavu najtragičnije su prošli Srbi – 10.775 ubijenih, na drugom mestu su Romi – 310, ubijeno je i 73 muslimana, 15 Jevreja, 12 Hrvata, dok se za devetoro dece nije mogla utvrditi nacionalna pripadnost. Za mladi naraštaj Kozare najkobniji je bila 1942. godina. Tada je ubijeno 9443 dece.

Najviše dece sa Kozare progutalo je jasenovačko stratište. U Staroj Gradiški, Jablancu, Mlaki, Uštici i Jasenovcu – 5.683, u logorima za decu: Gornja Rijeka, Jastrebarsko, Sisak, u transportima, zagrebačkim prihvatilištima i bolnicama – 3.254, u pokoljima izvršenim u rodnim mestima i u zbjegovima na Kozari i Grmecu stradalo je 1.195 dece.

Od Srba sa Kozare proteranih u Slavoniju, Moslavinu i Bilogoru, ustaše su ubile 700 mališana na najsvirepije načine, u logoru na Sajmištu kod Zemuna živote je izgubilo 234 deteta … Na Mirogoju je pokopano 862 srpskih deteta na parceli 142 … Za izvestan broj dece sa Kozare nije bilo moguće utvrditi mesta njihovog stradanja niti humke gde su pokopana.

(Deo podataka preuzet iz: Bili su samo deca: Jasenovac-grobnica 19.432 devojčice i dečaka. Dragoje Lukić, 2000.)

Spisak dece pobijene u Jasenovcu i okolini MILI SRBI 2 (1) (1)

Izvor: SRPSKA ISTORIJA

Vezane vijesti:

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih neko spasava i usvaja?

Zagonetka Dijane „švabice“ | Jadovno 1941.

Priča o srpskom dječaku – jasenovačkom logorašu | Jadovno 1941.

Deca u logorima NDH | Jadovno 1941.

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

8 Responses

 1. Zanemeo sam 74 mi je godine potomak roditelja iz REPUBLIKE SRBSKE KRAJINE kolonizovanih 45 u Vojvodinu. Samo ono sta sam cuo u pricama oca i njegovih saboraca mogu rezirati na desetine filmova. Ali ove strahote su izbegavsli zbog dece.

 2. Mnogo je snage potrebno da se posle ovog užasa priberemo i skoncentrisemo na komentar ili lični gubitak i pojedinca. Shodno tome jos je vaznije pronaci svaku dečiju žrtvu za koju znamo da je skoncala na ovom stratištu . Ne mogu da udjem u trag smrti cetvoro dece Lazara Trifkovica iz Gornjeg Klakara, opstina Bosanski Brod, kako njih tako i njihove majke. Lazar i njegova sestra Anica su jedini evidentirani iz porodice na zvanicnoj listi logora Jasenovac.
  Moj pokojni otac je pobegao pukim slucajem iz logora Savska Cesta u Zagrebu , ali do kraja svog zivota nije saznao gde su ovi postradali .
  Žrtve neće počinuti u miru dok se svakom od postradalih ne pomene ime. Trebalo bi eshumirati sve zrtve logora JASENOVAC, SISAK, JASTREBARSKO i kosti im poloziti u zemlju u kojoj ih nece mrtve unizavati. Dok se proslost dostojanstveno ne pokopa nema spokoja ni zrtvama ni pokolenjima.
  NEKA IM JE VEČNA SLAVA !

 3. Posetila sam izložbu u Domu vojske u Beogradu „Dijanina deca“ Na spisku dece koja su ovedena iz Jasenovca nalazi se ime moje tetke Bera Angeline (oćeva najmlađa sestra) i ime Šurlan Mlađen, mlađi brat moje majke. Kako do sada nismo imali bilo kakav podatak o njima, zanima me šta mogu učiniti da saznam još detalja.
  Hvala Vam

   1. a ako nema imena koje trazite budite slobodni da ih dodate kao zrtve…dodajte i par komada pride, onako „patriotski“, kako to samo pogani Srbin zna… Srbe ionako ne intresuje istina, a kamoli pravda.

    1. Ne boj se, dodaće samo one koje su stvarmo pobile ustaše
     Pa nismo mi kao vi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: