Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Зуроф: Србија није лоше оцењена

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/efraim-zurof.jpg

Београд — У Србиjи постоjи политичка воља за сарадњу са центром „Симон Визентал“ коjи трага за ратним злочинцима из Другог светског рата, каже за Б92 Ефраим Зуроф.

Он се нада да ће се влада у Београду укључити у акциjу „Последња шанса“ коjа позива преживеле сведоке и жртве да доказе о ратним злочинима, што пре доставе тужилаштву и центру Визентал.

Сврставање Србиjе у групу земаља коjе не сарађуjу у потпуности са центром Визентал, односно у коjима нема истрага о злочинима у Другом светском рату ниjе лоша оцена, каже за Б92 Ефраим Зуроф, директор центра.

Он обjашњава да jе реч о констатациjи да у периоду април 2013 – март 2014. ниjе било истрага нити суђења оптузенима за ратне злочине, jер су троjица оптузених Миливоj Ашнер, Шандор Кепиро и Петер Егнер вец умрли.

Зуроф додаjе да ће Србиjа доспети у друшво наjбоље рангираних земаља, ако се придружи глобалоног кампањи „Последња санса“.

„Од српских власти се очекуjе да подрже кампању коjа ће људе коjи имаjу сазнања о злочинима почињеним током Другог светског рата подстаћи да та санзања jавно обjаве. МИ у Центру смо обећали да ћемо сваку информациjу коjа доведе до судског процеса новчано наградити. Друго, очекуjемо да се успостави механизам коjи ће омогућити да се утврди да ли су те информациjе коjе ће се добити истините. Ако то учини Србиjа би лако могла да се нађе у категориjи А или Б са наjбољим дрзавама“, каже Зуроф.

Зуроф каже да не сумња у политичку вољу власти у Србиjи да помогне. Он хвали Тужилаштво за ратне злочине због сарадње на случаjу Шандора Кепира, коме jе у Мађарскоj суђено за ратне злоцине.

„Извештаj центра Визентал ниjе наjбоље интерпретиран у Србиjи“, сматра члан УО Музеjа холокауста у Србиjи Александар Нећак, коjи веруjе да ће власти у Београду испунити очекивања.

У извештаjу центра Симон Визентал наjбоље оцене добиле су Сjедињене америчке државе и Немачка док су Шведска, Норвешка, Аустриjа, Мађарска и балтичке земље означене као дрзаве у коjима нема политичке воље или нема истрага и суђења починиоцима злочина у другом светском рату.

 

ИЗВОР: Б92

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: