Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žrtve Jasenovca žive dok uspomena na njih traje

U znak sećanja na sve žrtve genocida, srpska zajednica u Melburnu održala komemoraciju povodom 70 godina proboja zarobljenih u logoru Jasenovac

Komemorativno veče povodom 70 godina od oslobađanja zarobljenih u logoru Jasenovac i u znak sećanja na sve žrtve postradale u istom, održano je 03. decembra, 2015. godine u crkvenoj sali CO Sveta Trojica u Bransviku. O obimu zločina u logoru Jasenovac koji je nazvan i „Aušvic za Srbe“, dovoljno govori činjenica da se i posle 70 godina od proboja zarobljenih i dalje identifikuju žrtve jer hiljade porodica ne postoje na spiskovima, a upravo na nama je da ne dozvolimo da se zaborave.

Minut ćutanja u znak sećanja na sve žrtve Jasenovca
Minut ćutanja u znak sećanja na sve žrtve Jasenovca

Organizatori večeri bili su Australijsko-srpska kulturna fondacija u saradnji sa Kulturnim klubom Novi Sad i Srpskim pevačkim društvom. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj predstavnika srpske zajednice, a gosti večeri bili su i predstavnici romske, jevrejske zajednice, kao i predstavnici vlasti.

Na samom početku večeri, prisutnima se obratio predsednik Australijsko-srpske kulturne fondacije i organizator ovog događaja, g. Nikola Mijatović, koji je ovom prilikom pročitao rad „Genocid i Holokaust u Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata“, uvaženog profesora Srboljuba Živanovića.

U nastavku večeri prisutni su imali priliku da pogledaju kratak dokumentarni film Dragoslava Ilića i Nacionalne univerzitetske biblioteke grada Banja Luke, u kojem su preživeli iz logora Jasenovac svojim ličnim iskustvom posvedočili stravične zločine počinjene na teritoriji Republike Srpske u tom periodu.

Gost večeri bila je i gđa Frensis Prins, predavač na Mt. Skopus Memorijal Univerzitetu, koja je kao dete preživelih Aušvica, posvetila život očuvanju uspomene na Holokaust. U svom govoru gđa Frensis ističe važnost sačuvanja uspomene na postradale i dešavanja u Drugom svetskom ratu. Zadatak svake zajednice, pa i srpske, je da istinu o dešavanjima prenesemo na mlađe generacije kako bi uspomena na postradale živela i kako se slični zločini nikad ne bi ponovili.

U toku večeri, predstavnici žrtava romske, srpske i jevrejske zajednice, g. Savo Nika, gđa Milka Ranić i g. Dejvid Prins simbolično su položili cveće na improvizovani spomenik u znak sećanja na sve žrtve.

Na samom kraju programa nastupilo je Srpsko pevačko društvo predvođeno dirigentskom palicom profesore Sanje Drljače. U znaku ove večeri, izvedena je pesma „Đurđevdan“, koja je i ispevana u vagonima u kojim su Srbi transportovani u ozloglašeni logor, kao i delovi Opela.

Srpsko pevačko društvo
Srpsko pevačko društvo

Organizatori večeri srdačno se zahvaljuju svim posetiocima i svima onima koji su na bilo koji način doprineli da sećanje na postradale u Jasenovcu živi i traje među srpskom zajednicom u Melburnu.

Foto Boy Loves Girl Photography

 

Izvor: SRPSKI GLAS

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: