Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Žrtve Jasenovca žive dok uspomena na njih traje

Datum objave: ponedeljak, 14 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U znak sećanja na sve žrtve genocida, srpska zajednica u Melburnu održala komemoraciju povodom 70 godina proboja zarobljenih u logoru Jasenovac

Komemorativno veče povodom 70 godina od oslobađanja zarobljenih u logoru Jasenovac i u znak sećanja na sve žrtve postradale u istom, održano je 03. decembra, 2015. godine u crkvenoj sali CO Sveta Trojica u Bransviku. O obimu zločina u logoru Jasenovac koji je nazvan i „Aušvic za Srbe“, dovoljno govori činjenica da se i posle 70 godina od proboja zarobljenih i dalje identifikuju žrtve jer hiljade porodica ne postoje na spiskovima, a upravo na nama je da ne dozvolimo da se zaborave.

Minut ćutanja u znak sećanja na sve žrtve Jasenovca
Minut ćutanja u znak sećanja na sve žrtve Jasenovca

Organizatori večeri bili su Australijsko-srpska kulturna fondacija u saradnji sa Kulturnim klubom Novi Sad i Srpskim pevačkim društvom. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj predstavnika srpske zajednice, a gosti večeri bili su i predstavnici romske, jevrejske zajednice, kao i predstavnici vlasti.

Na samom početku večeri, prisutnima se obratio predsednik Australijsko-srpske kulturne fondacije i organizator ovog događaja, g. Nikola Mijatović, koji je ovom prilikom pročitao rad „Genocid i Holokaust u Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata“, uvaženog profesora Srboljuba Živanovića.

U nastavku večeri prisutni su imali priliku da pogledaju kratak dokumentarni film Dragoslava Ilića i Nacionalne univerzitetske biblioteke grada Banja Luke, u kojem su preživeli iz logora Jasenovac svojim ličnim iskustvom posvedočili stravične zločine počinjene na teritoriji Republike Srpske u tom periodu.

Gost večeri bila je i gđa Frensis Prins, predavač na Mt. Skopus Memorijal Univerzitetu, koja je kao dete preživelih Aušvica, posvetila život očuvanju uspomene na Holokaust. U svom govoru gđa Frensis ističe važnost sačuvanja uspomene na postradale i dešavanja u Drugom svetskom ratu. Zadatak svake zajednice, pa i srpske, je da istinu o dešavanjima prenesemo na mlađe generacije kako bi uspomena na postradale živela i kako se slični zločini nikad ne bi ponovili.

U toku večeri, predstavnici žrtava romske, srpske i jevrejske zajednice, g. Savo Nika, gđa Milka Ranić i g. Dejvid Prins simbolično su položili cveće na improvizovani spomenik u znak sećanja na sve žrtve.

Na samom kraju programa nastupilo je Srpsko pevačko društvo predvođeno dirigentskom palicom profesore Sanje Drljače. U znaku ove večeri, izvedena je pesma „Đurđevdan“, koja je i ispevana u vagonima u kojim su Srbi transportovani u ozloglašeni logor, kao i delovi Opela.

Srpsko pevačko društvo
Srpsko pevačko društvo

Organizatori večeri srdačno se zahvaljuju svim posetiocima i svima onima koji su na bilo koji način doprineli da sećanje na postradale u Jasenovcu živi i traje među srpskom zajednicom u Melburnu.

Foto Boy Loves Girl Photography

 

Izvor: SRPSKI GLAS

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top