Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zločini iz Vozuće još bez kazne

Porodice srpskih žrtava očekuju istinu na nastavku suđenja generalu ABiH Sakibu Mahmuljinu. Nadaju se da će nakon 23 godine saznati bar mesto gde su sahranjeni njihovi rođaci

Mudžahedini ostavljali pustoš iza sebe / Foto sa video materijala Odreda El mudžahid
Mudžahedini ostavljali pustoš iza sebe / Foto sa video materijala Odreda El mudžahid

Pred sutrašnji nastavak svedočenja bivšeg komandanta 35. divizije ABiH Fadila Hasanagića u predmetu protiv generala Sakiba Mahmuljina za zločine mudžahedina prema srpskim zarobljenicima iz Vozuće i područja Zavidovića, porodice nestalih Srba se nadaju da će saznati punu istinu o svojim najmilijim.

Nadaju se, kako kažu, da će i odgovorne stići kazna kada je postupak protiv glavnokomandujućeg ABiH Rasima Delića vođen pre više od deceniju u Haškom tribunalu.

– Sa sigurnošću znamo da je moj otac Ranko zarobljen na Ozrenu i odveden u logor mudžahedina u Gostović i od tada mu se gubi svaki trag – kaže njegov sin Milenko Lazić.

Nepoznata je sudbina i Miloša Pejića. Izvesno je samo da je i on nakon pada Vozuće u ruke ABiH septembra 1995. odveden u mudžahedinski kamp kod Zavidovića.

– Očekujemo da od komandanata ABiH i samog Mahmuljina čujemo gde su nakon pogubljenja oni sahranjeni. Samo želimo da pronalaskom posmrtnih ostataka dostojno sahranimo oca i da imamo mesto gde ćemo paliti sveće i dolaziti na njegov grob – reči su sina nestalog Veselka Pejića.

Na poslednjem ročištu 21. februara, komandant 35. divizije ABiH ponovio je tvrdnje bezbednjaka te jedinice Fikreta Skejića i načelnika operativno-nastavnog organa Ahmeta Odžečkića da su pripadnici odreda „El mudžahid“ oteli 61 srpskog borca i tri žene u srpskom naselju Kesten na Ozrenu.

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Hasanagić će sutra nastaviti sa iznošenjem svog svedočenja, a u dosadašnjem je tvrdio da je Mahmuljina obavestio da kod Zavidovića u kampu mudžahedina plaćenici iz islamskih zemalja muče i ubijaju zarobljenike.

– Poslao sam i izveštaj komandantu korpusa našta mi je Mahmuljin rekao „rešiće se to“ ili „rešićemo to“. Nisam bio u kontaktu sa komandantom odreda „El mudžahid“, jer je komandant korpusa imao kontrolu nad njima, odnosno Odred je bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa, a kod nas samo formalno – rekao je pred Većem Suda BiH za ratne zločine u Sarajevu Hasanagić.

I u Zavičajnom udruženju Zavidovićana porasle su nade da će nakon 23 godine od zločina nad Srbima sa prostora Vozuće i Zavidovića odgovorne stići zaslužena kazna.

IZMEŠTANjE TELA

ZA Srbe iz Vozuće i Zavidovića posebno je bolno više od dve decenije skrivanja sudbine zarobljena 64 srpska borca i civila u ozrenskom naselju Kesten prilikom njihovog povlačenja iz Vozuće. Kako je utvrđeno svedočenjem muslimanskih komandanata, njih su mudžahedini odveli u svoj kamp u Gostoviće kod Zavidovića i svirepo pogubili. Prvo su sahranjeni u selu Kučice, a kasnije su im tela premeštana na nepoznate lokacije i dosad većina nije pronađena.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mahmuljin znao da su mudžahedini zarobljavali i mučili Srbe …

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Ispovest majke čiju su ćerku ubili mudžahedini: Rana na duši …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: